”Jo, våren kommer till slut”

”Vi kan inte påverka vädret men vi har makt över vad vi stoppar i oss”

HÄLSA

Varje dag hör jag människor beklaga sig över hur kallt, grått och deppigt väder det är. Och visst stämmer det – det är mörkt, kallt och känns väldigt långt till våren. Det kan ingen av oss påverka, men att gå runt och älta hur kallt det är gör oss kraftlösa och deppiga. Därför är det så viktigt att vi påverkar det vi faktiskt kan göra någonting åt.

Just nu sitter jag i soffan, dricker kaffe och tittar på morgon-tv där de pratar om ny forskning som visar hur kosten påverkar oss och om mat som gör oss glada. Vi blir lyckliga av spenat men tydligen behöver vi äta väldigt mycket för att känna av effekten. Kaffe är bra för minnet, rekommendationen är tre koppar per dag. Sen pratar de om choklad, 37 gram om dagen! Men kom ihåg att det gäller mörk choklad. Blåbär och ­hallon, cirka 1 dl per dag, är vad som ­rekommenderas och tomater och annan mat med mycket färgämnen gör oss glada.

Vi kan inte påverka vädret men vi har makt över vad vi stoppar i oss.

Inom den positiva psykologin finns det också en massa bra forskning, om jag ska försöka mig på en enkel sammanfattning så gäller följande:

Vi mår bra av att visa värme och hjälpsamhet. Människor som arbetar ideellt eller bara bryr sig om andra är lyckligare.

Alla vet att motion är viktigt men det är även bevisat att vi blir gladare av regelbunden träning.

Människor som har en eller flera vänner är lyckligare. Det verkar inte spela någon roll hur stort nätverket är. Det som gör skillnad är hur ofta vi deltar i gruppaktiviteter och delar med oss av våra känslor.

När vi försöker nå ett mål eller står inför en utmanande uppgift kan vi uppnå ett upplyftande sinnestillstånd som gör att vi känner ”flow”, när vi jobbar mot tydliga mål upplever vi glädje eftersom det vi gör känns meningsfullt.

Och med hjälp av mental träning och mindfulness hanterar vi stress och väljer förhållningssätt. Positiva människor har en större förmåga att känna tillhörighet, känner mindre stress och har inte lika lätt för att få depressioner.

Martin Seligman, psykolog, har i flera studier inom positiv psykologi visat att de människor som är lyckligast är de som har upptäckt sina unika styrkor, som empati, envishet och kritiskt tänkande. Det som är utmärkande för dessa personer är att de använder sin förmåga till ett större ändamål än sina egna personliga intressen.

Så tänk på vad du äter, att du motionerar, umgås med dina vänner, är generös, lägger kraften på att utnyttja dina styrkor och att varje dag prioritera tid för reflektion och eftertanke så lovar jag att våren kommer till slut.

/Mia

ARTIKELN HANDLAR OM