Har du en girlcrush?

Foto: Thinkstock
Girlcrush eller womance?
HÄLSA

Hon är snygg och smart och du kan inte släppa henne ur tankarna.

Din nya bästa vän? En förälskelse? Eller är det något annat …?

”Hon är min kompis kompis och första gången jag träffade henne betedde jag mig som en idiot, skrattade för högt och så där. Jag blev typ kär i henne”, berättar Nadja 30, och poängterar att hon inte fantiser­ar om att ha sex med den här kompisens kompis och att det förvånar henne själv eftersom det i övrigt handlar om liknande känslor som när hon blir förälskad i någon.

”Jag har haft många girlcrushes. Och det ord som jag associerar det med är fascination. Det är inte ovanligt att det börjar med att jag blir avundsjuk och vill imitera den här kvinnan. Hur tjejen ser ut spelar stor roll, och jag dras till en viss typ av utseenden”, säger Sara, 23.

Känner du igen dig? Har du inte haft en crush på en kvinna i din närhet kanske du någon gång kärat ner dig i en kändistjej. För det handlar mycket om beundran, tjejen som är föremålet för förälskelsen har en lite högre status än du.

Men vad är en girlcrush egentligen? Kort kan man säga att det är när tjejer blir förälskade i tjejer men där det inte finns någon uttalad längtan efter att hångla

eller ligga.

– En girlcrush påminner om den typ av höviska kärlek som myntades under 1800-talet. Det är en kärlek som aldrig tar sig några fysiska uttryck utan som bara existerar med ett visst mått av avstånd, säger Anna Adeniji, lektor i genusvetenskap vid Linné­-universitetet, och som forskar kring kärlek och relationer.

Girlcrush – eller womance?

Girlcrush i all ära, men lite trist är det kanske i längden att bara beundra på avstånd och på sin höjd få ett ögonkast tillbaka. Kanske kan du få din girlcrush att utvecklas till en womance?

En womance är en sorts romans du har med en kvinna men där du, liksom när det gäller girlcrushen, inte längtar efter sex.

”För mig grundar sig womance-relationen i hundraprocentigt förtroende och i princip villkorslös kärlek”, säger Sara, 23.

Svurna till evigt systerskap

Anna Adeniji berättar att det historiskt finns paralleller till dagens womance-relationer, till exempel gamla kinesiska ritualer där kvinnor svor evigt systerskap och att aldrig gifta sig med en man, eller för den delen den kvinnliga gemenskapen som kan finnas hos nunnor i kloster.

– Men egentligen vet vi ju väldigt lite om begär i historiska relationer, det enda vi vet är att det officiellt inte var sexuella relationer. Alla förälskelser ser ut på olika sätt, en del har man sex med, andra delar man hemligheter med och hos andra får man trygghet.

Womance-relationen påminner kanske mest om bästis-relationen man hade som barn, känslan av att ”det är vi två mot världen”, säger Anna Adeniji.

Men att ha en womance är inte lättare än någon annan djupare relation. Rädslan att bli lämnad och sviken är kanske till och med större.

”Jag är mer svartsjuk i womancen eftersom jag inte har rätt att ställa några krav på trohet”, säger Therese, 37.

– Svartsjuka behöver inte vara något sexuellt, det kan ha att göra med att man vill vara den som hon åker på semester med och det kan kännas precis lika jobbigt, säger Anna Adeniji.

Att lära sig deala med de kanske nya känslor som man känner i en womance och utmana sig att våga prata om dem är något som Anna Adeniji rekommenderar.

– För det heterosexuella, normativa förhållandet finns det ett manus, men det är svårare att hantera allt som finns inom en womance. Förminska inte er relation genom att säga ”det är bara en womance”, utan erkänn att ni är viktiga för varandra, säger Anna Adeniji. 

Girlcrush?

De känslor av beundran och förälskelse som en tjej har för en annan tjej, utan att vilja ligga med henne.

Womance?

En stark, djup vänskap mellan två kvinnor. Womancen är något mer komplex än bästisrelationen och påminner om ett kärleksförhållande.

FAKTA

Har du en girlcrush?

Du rodnar och skrattar på fel ställen när hon är i närheten.

Du fantiserar om vad du ska ha på dig nästa gång ni ses.

Du vågar inte följa henne på Instagram, men du går in och kollar vad hon gör varje dag.

Du skriker ”yes!” om du får sms från henne.