”Tillåt dig att vara kvar i det som är”

Mia Törnblom svarar på läsarnas frågor om inre hälsa

HÄLSA

Skriv till Mia! Har du ett huvudbry som du vill att Mia Törnblom ska hjälpa dig med? Mejla oss på [email protected]. Märk mejlet ”Fråga Mia!”.
 

Mia Törnblom skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man i ledarskap och medarbetarutveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Mia! Nu är det januari igen och det känns som att jag borde ta tag i mitt liv. Det är i och för sig inget större fel på det liv jag har i dag men så här runt nyår får jag alltid känslan att jag borde ruska om lite.

Jag har jobbat på samma kontor i snart 20 år. Jag trivs och utvecklas, det är därför jag stannar, men ofta när jag berättar att jag varit på samma arbetsplats så länge så skäms jag lite och känner mig som en stofil. Jag har också bott i samma lägenhet i evigheter och har varit tillsammans med samma kille sen jag var tonåring.

Livet rullar på och jag trivs bra med det, men känner mig ofta rätt tråkig för att jag är så stabil.

Tycker du att man behöver ruska om sitt liv? Och hur gör man i så fall? Var ska jag börja?

Josefin

SVAR:  Hej Josefin! Tack snälla för ditt förtroende. Jag är väldigt glad att du väljer att ställa den här frågan till mig och att du väljer att ställa den just nu i januari. Du frågar – behöver man ruska om sitt liv? Mitt svar är – absolut inte!

Du trivs på ditt jobb, du trivs i din lägenhet och som det låter längtar du inte på något sätt efter att byta vare sig jobb eller hem så varför skulle du då göra det? Här låter det som att tankar kring jobb och lägenhet endast kommer till dig när du pratar med andra, inte för att du inte trivs eller för att du själv längtar vidare.

Jag är säker på att någon annan som läser tänker ”men varför ger Mia så ofta en massa råd om hur vi sätter mål och om att våga gå emot rädslor annars om hon nu säger nej?”

Svaret är att råden om hur vi sätter mål är till för att peppa och coacha de personer som vill göra någon form av förändring eller lyckas med någonting de själva längtat efter, men av olika orsaker ännu inte lyckats nå. Och för många är just januari den månad de tar tag i detta. Ett nytt år kan kännas som ett tomt blad och det kan vara enklare att samla kraft än en grå oktoberdag.

Känns det mesta bra? Då så! Låt dig inte tvingas till förändring om det inte finns behov.

Du säger att du känner dig som en stofil, men så uppfattar jag inte alls dig. Jag tänker tvärtom att många skulle må bättre av att vara lite mer som du. Många skulle må bra av att tilllåta sig att vara kvar i det som är i stället för att tro att lyckan finns där borta i den nya lägenheten, på det nya jobbet eller med den nya partner.

På ett sätt kan det låta konstigt för andra att du ställer frågan då du så upp­enbart verkar trivas men jag förstår dig absolut, vi lever i en hysteriskt prestationsfixerad tid. Dagligen matas vi med information om hur framgångsrika alla är, hur mycket pengar de tjänar, hur fint de har de hemma, hur vältränade alla är, hur välartade barnen är, hur regelbundet de har sex, hur vackra de är och om någon bakar en muffin så lägger de garanterat ut en bild på Facebook eller Instagram. Självklart påverkar denna information oss, vi är inte maskiner, vi är känslomässiga varelser och följden blir att vi jämför oss med alla andra.

När vi jämför oss med andra ser vi ofta en enda sak som de har och som vi saknar, sen går vi vidare och jämför oss med nästa person och även då endast med den saken som de har eller gör bättre än oss och då blir lätt följden att vi känner oss sämre, tråkigare, tjockare, eller som stofiler som borde flytta eller byta jobb trots att vi inte alls längtar efter det.

Vi är olika, en del vill ha förändring och utveckling ofta och mycket medan andra inte vill det. Du kommer veta om det skulle bli dags för dig att byta jobb och du komm­er veta om du skulle börja längta efter att flytta, det lovar jag dig, och då får du gärna höra av dig igen om du vill ha min hjälp men till dess hoppas jag att du tillåter dig att njuta av och trivas med de val som är rätt för dig.

Tänker du på förändring?

Om tankar på förändring eller att sätta mål kommer till dig så tänk på att fråga dig själv vad dina motiv är:

Varför vill du göra denna förändring?

För vem vill du göra den?

Vad kommer vinsten bli med denna förändring för dig?

ARTIKELN HANDLAR OM