Bli bästisar igen!

Foto: Colourbox
HÄLSA

Ni var oskiljaktiga och lovade varandra evig lojalitet.

Men vad hände med systerskap före äktenskap?

Det är inte för sent att återknyta om bästisen glidit ifrån dig, eller inleda en ny vänskapsrelation.

Wellness påminner dig om allt det där som gjorde dig till en bra bästis.

Hennes namn finns där i telefonen, men det ligger inte längre högst upp i listan över Senaste som det brukade. Hon har blivit nerknuffad av chefen, partnern, banken, hantverkaren. Men det är ändå henne du egentligen hade behövt ringa – för det är ju bara hon som förstår det extremt roliga i bankmannens 90-talsslips, som direkt hade hajat att chefen var ute och cyklade på senaste medarbetarsamtalet och när du måste vrida och vända på ditt kärleksliv är det bara hon som orkar lyssna (utan att ta 1 000 kronor i timmen).

Hon är din bästis. Och trots att hon halkat åt sidan den senaste tiden medan ni har varit upptagna med alla vuxengrejer så sitter hon ändå där som en god fe på din axel och påminner dig om hur kul det kan vara att dela ALLT med någon som har exakt samma humor och som ALLTID står vid din sida. För en bästis tappar man inte bort bara så där. Och vi kan lova dig att du sitter på hennes axel på samma sätt, fastän ni inte hunnit träffas eller prata sen ni blev sambo/började det nya jobbet/fick barn/renoverade huset.

– När vi är barn är vi på något vis oförstörda och då blir alla känslorna också väldigt starka. Särskilt flickor har ofta djupa vänskapsrelationer, vi lovar varandra att alltid finnas där och att vi aldrig ska svika, säger Charlotte Sander som är relationsexpert.
 

Vårda den som alltid finns där

Men så händer något, den nästan symbiotiska vänskapen brister när vi börjar gå in i vuxenlivet, det kan vara när vi träffar en partner eller om vi byter umgänge i och med att vi slutar skolan.

– Det är otroligt bra för oss och viktigt att ha nära vänner, även som vuxna. En del vänner finns där för oss i medgång, andra i motgång och sedan försvinner de. Men de som alltid är där är de som aldrig värderar dig – och de ska du vara jätterädd om!

Charlotte Sander kan se en viss skillnad mellan manlig och kvinnlig vänskap.

– Jag tror att vi kvinnor är mer fokuserade på att vara två och två, killar kan umgås i stora gäng, och även om kvinnor är i ett större sällskap så grupperar de ofta om sig i par. Eftersom vi har så lätt att vara två och två når vi på djupet hos varandra snabbare än män gör, vi blir exklusiva för varandra. Ofta är det så att väninnorna delar saker som de inte tar upp i kärleksrelationen, och det är bra, det kan vara skönt att hon finns där som en ventil så att du inte förväntar dig att allt ska kunna rymmas inom din kärleksrelation. 

FAKTA

Vill du bli världens bästa bästis igen? Här är 10 saker som du säkert redan visste, men glömt!

1. Lyssna

Du var fenomenal på att lyssna på allt från hennes dejtingdrama till de storslagna framtidsplanerna. De där timmarna när ni satt på kafé och drack påtår efter påtår kanske inte längre finns i ditt liv, men du kan fortfarande vara en god lyssnare. Kom inte alltid med goda råd, utan bekräfta i stället, visa att du på riktigt bryr dig om vad hon säger.

– Kom dock ihåg att det krävs två givare i en relation, annars urholkas den. Vi har alla varit med om väninnan som bara pratar om sig själv. Är det inte balans så fundera på om du vill fortsätta utveckla den här relationen, säger Charlotte Sander.

2. Ställ upp

Det var hon som kom med pizza mitt i natten när ditt hjärta var krossat. Det var du som lämnade över den där fråga chans-lappen till Martin i 3B när ni var tio år.

Ibland kan det vara väldigt skönt att prioritera någon annan än sig själv – och är ni bästisar så kan du lita på att hon finns där för dig när du behöver.

3. Ha hemlisar

Ge förtroenden och visa att du är värdig att få förtroenden.

– Vissa saker varken vill eller behöver vi dela med vår kärlekspartner. Det kan också vara bra att få lite nytt syre från någon annan än den du lever med. En väninna kan ofta fungera som en ventil för dina tankar och känslor, och det kan vara skönt att inte vara alltför beroende av partnern, säger Charlotte Sander.

4. Backa

Du känner igen tecknen, hur hon svarar lite enstavigt, inte ringer tillbaka på en gång. Samma sak hände när hennes marsvin dog när ni var 12. Hon behöver kanske helt enkelt tid för sig själv.

– Det är viktigt att vara lyhörd i vänskapsrelationen och känna in när det är dags att backa. Vänskap bygger på ett växelspel, säger Charlotte Sander.

5. Bryt ihop av skratt

En blick från din bästis och du går från lugn till skrattattack på tio sekunder. Tillbringa tid tillsammans så hittar ni tillbaka till fnisset.

– En vänskap måste få ta tid att bygga upp eller återknyta till, så var inte otålig i början, säger Charlotte Sander.

6. Prata aldrig skit

Viktigaste regeln i en vänskap: prata aldrig bakom ryggen på någon!

– Jag tycker att kvinnor har en större tendens till avundsjuka i sina vänskapsrelationer än vad män har. Oavsett hur du känner så behåll alltid respekten för din vän, prata aldrig illa om henne!

7. Gå på djupet

När ni var 7 var det bara du som hade knepet för att få henne att börja skratta om hon slagit sig på fotbollsplanen. När ni var 15 behövde hon inte berätta vilket smågodis du skulle köpa när hon var sen till bion. När ni var 21 visste du att det enda som hjälpte när pojkvännen gjort slut var ändlösa partynätter och någon som baddade hennes panna dagen efter.

– Människor förändras över tid, förvänta dig inte att hon är samma som när ni var yngre, vi utvecklas ständigt. Var nyfiken på henne, lär känna henne om och om igen, säger Charlotte Sander.

8. Prata

Det kanske låter som en självklarhet. Pratat är ju det enda ni gjort de senaste tjugo åren. Men vi menar prata på riktigt.

– Berätta att du mår pyton och egentligen inte är ett så roligt sällskap om hon vill få med dig ut en fredagskväll. Är hon en bra vän accepterar hon det och låter dig vara som du är. Våga också prata om er egen relation, ha en öppen dialog! Behöver ni bråka ska det vara möjligt utan att vänskapen sätts på spel.

9. Våga vara pinsam

Ja, hon följde faktiskt med dig att spionera på hans nya tjej den där gången fast hon sa att det var det lägsta hon någonsin gjort. Ja, hon har sett dig göra bort dig miljoner gånger. Men hon har aldrig dömt dig.

Släpp hämningarna och lita på att ni finns där för att fånga upp varandra när ni klantar till det, för det gör vi människor lite då och då.

10 Se framåt

Ni planerade sommarlovet. Tågluffen. Att bo ihop i en vindsvåning i Paris. Nu kanske ni på sin höjd lyckas planera in en lunch. Och då pratar ni mest gamla minnen.

– Det är jätteviktigt att ni är i presens och futurum i vänskapsrelationen, det är vanligt att man lever lite på vad man gjort tillsammans tidigare. Men försök göra saker här och nu, och planera framåt, annars är det risk att relationen stannar, säger Charlotte Sander.

Viktoria Hansén