Testa – 5 nyttiga frukosttips

Se alla recepten här

Foto: Montage: Itrim
HÄLSA

Morgonmüsli

En knaprig, men inte så söt, müsli som passar perfekt på en fruktsallad med yoghurt eller keso till.

Ca 15 portioner




Ingredienser:


5 dl rågflingor


5 dl havregryn


1 dl kokosflingor


ca 1 dl valnötter


1 dl solrosfrön


2 dl vatten


3/4 dl neutral olja


3 msk flytande honung


1 tsk salt

Gör så här:


1. Sätt ugnen på 200°. Blanda allt i en stor bunke. Bred ut på en ugnsplåt.


2. Rosta ca 25 min. Rör några gånger under tiden. Passa så att det inte blir bränt.


3. Ta ut och låt svalna. Tillsätt ev. russin eller annan torkad frukt.

Tips: Istället för solrosfrön och valnötter kan du ta grovhackad mandel, pumpakärnor eller linfrö. Förslag på smaksättningar är 1 dl russin, torkade blåbär, torkade tranbär, gojibär, hackade torkade aprikoser eller plommon. Tänk på att torkad frukt är ungefär dubbelt så energirik som färsk frukt.

Müslin räknas som en knytnäve (motsvarande ris, pasta, potatis, bröd och gryn) när du äter enligt Handfast.

Vill du veta mer om hur Handfast fungerar? Klicka här

Hitta mängder av bra recept hos Itrim. Ladda ner appen "#komitrim" från Appstore och PlayStore. Klicka här
 

Fruktgröt med selleri

Fräsch fruktkick och en bra start på dagen.

1 portion

Ingredienser:

1 kiwi


1 äpple


1 päron


1 selleristjälk


1 tsk kanel


1 msk krossade linfrön


1 kokt ägg

Gör så här:
Skala, kärna ur och dela frukt och grönsaker. Mixa dem till en gröt, strö över kanel och krossade linfrön.


Handfast-minus: 
1 tallrik fruktgröt, 1 kokt ägg samt 1 kopp kaffe eller te.



Handfast:
 1 tallrik fruktgröt, 1 kokt ägg samt 2 skivor grovt knäckebröd och 1 kopp kaffe eller te.

Vill du veta mer om hur Handfast fungerar? Klicka här
 

Läcker frukostkeso

1 portion





Ingredienser:

1 handflata (2 dl) mager keso


1 knytnäve jordgubbar


1 banan


1 msk hela linfrön


1 msk solrosfrön


1/2 tsk kanel


1 msk mandelspån

Gör så här:
 Lägg keson i en djup tallrik. Skiva jordgubbar och banan ovanpå. Strö över linfrön, solrosfrön, kanel och mandelspån. För att få lite variation kan mandeln bytas mot hackade hasselnötter. Bananer räknas som två fruktknytnävar.


Handfast:
Komplettera med en skiva grovt rågbröd med mager ost.

Vill du veta mer om hur Handfast fungerar? Klicka här

Gröt med fruktiga smaker

En god frukostgröt för dig som vill variera den vanliga havregrynsgröten.

1 portion



Ingredienser:

1 banan

1/2 äpple

1/2 päron


1 tsk kanel


1 msk krossade linfrön


1 dl lättmjölk


1 kokt ägg

Gör så här:
 Skala, kärna ur och dela frukten i bitar. Mixa bananen, tillsätt äpplet och päronet och mixa till en gröt. Häll på mjölken. Strö över kanel och linfrön och servera. Tänk på att den energirika bananen räknas som två fruktknytnävar.


Handfast-minus:
 1 tallrik gröt, 1 kokt ägg, 1 dl lättmjölk samt 1 kopp kaffe eller te.



Handfast:
 1 tallrik gröt, 1 kokt ägg, 1 dl lättmjölk, 2 skivor grovt knäckebröd och 1 kopp kaffe eller te.

Vill du veta mer om hur Handfast fungerar? Klicka här

Fröknäcke

Ett knaprigt knäcke helt utan mjöl. Gott med ostcrème och aprikossylt.

Ca 40 bitar

Ingredienser:

1 dl linfrö


1 dl pumpakärnor


1/2 dl skalade sesamfrön


1 dl boveteflingor


2 msk vallmofrö eller chiafrö


2 msk olivolja


2 1/2 dl kallt vatten


1 tsk flingsalt



Gör så här:

1. Blanda linfrö, pumpakärnor, sesamfrön, boveteflingor, vallmofrön, olja och vatten. Rör om noga och låt stå i kyl över natten.


2. Sätt ugnen på 150°. Platta ut degen riktigt tunt på två plåtar med bakplåtspapper. Strö
över flingsalt. Grädda varje plåt ca 15 min. Ta ut och skär i mindre bitar. Låt dem torka
i eftervärmen ca 30 min.


Ostcrème: 
100 g philadelphiaost light (12 %)
2 dl kesella (1 %)
2 msk finriven smakrik ost, t.ex. prästost



Gör så här: 
Blanda ihop philadelphiaost, kesella och riven ost.


Färsk aprikossylt: 
10 färska aprikoser
1 dl vatten
1 tsk pressad citronsaft



Gör så här: 
Skär aprikoserna i bitar. Lägg dem i blöt i 1 dl vatten och 1 tsk pressad citronsaft ca 1 timme. Mixa slätt.

Itrim

ARTIKELN HANDLAR OM