Ett äpple om dagen

Tips! Äter du äpplet med skal så får du i dig mer av det goda!
MAT & DRYCK

En av Sveriges allra tåligaste frukter är äpple och de odlas ända upp i södra Norrlands kustland. Träden har odlats i både Asien och Europa i flera tusen år och det finns mer än 1 000 äppelsorter.

Svenska äpplen är populära, men inte ens under högsäsong – september till december – äter vi mer svenska än utländska äpplen.

Äpplen är en symbol för kärlek, fruktbarhet och ungdom. Enligt sägnen åt våra nordiska asagudar av Iduns äpplen för att slippa åldras.

Personer som är allergiska mot björkpollen är ofta känsliga även mot äpplen. Äpplen innehåller olika mängder

allergiframkallande protein­er och forskning pågår för att ta fram ett äpple för pollenallergiker.

Ett äpple om dagen kan, enligt ordspråket, hålla dokt­orn borta. Flera vetenskapliga stud­ier visar att äpple kunnat minska risken för bland annat hjärtsjukdom.

FAKTA

Hemligt vapen:

Hjälper tarmen.

Pektin är ett lösligt kostfiber som finns i bland annat äpplen. Pektinet kan hjälpa till att öka antalet goda bakterier i tarmen och hålla magen i balans.

Superkrafter: 

Hjälper minnet.

Flera vetenskapliga studier har tittat närmare på om äpple och äppeljuice kan ha någon positiv effekt på minnet. Och det verkar faktiskt som om det kan vara så.

En av orsakerna är förmodligen att äpple är så rikt på antioxidanter.

Anfaller:

Skadlig nedbrytning.

Antioxidanten quercetin – som också finns i bland annat grönt te, olivolja och citrusfrukter – finns det gott om även i äpplen. Den hämmar de skadliga oxiderande föreningarna i kroppen och bromsar cellernas nedbrytning.