Skönhetsboosta med smoothies

MAT & DRYCK

Mixa ett gäng nyttiga ingredienser och bli snyggare inuti och utanpå. Wellness bloggare Filippa Svensson har skapat tre härliga smoothie-recept!

För friskt hår:

BÄRSMOOTHIE MED BIPOLLEN

”Det här är en riktig dunderkur för dina testar. B-vitaminet gör håret glansigt, C-vitaminet gör det mindre slitet och E-vitaminet förebygger att du tappar strån genom att få i gång blodcirkulationen i hårbotten. Dessutom bjuder bananen på silica, vilket hjälper håret att bli tjockare. ”

Du behöver:

1 ½ dl mandelmjölk

1 tsk bipollen

2 dl hallon

1 fryst banan

½ tsk kanel

10–15 gojibär

Gör så här:

Hacka bananen och lägg den i frysen tills den stelnar. Kör den sedan med mandelmjölk, bipollen, hallon och kanel ­i en mixer. Häll upp i ett glas och toppa med gojibär och lite bipollen.

För hud med lyster:

ANANASSMOOTHIE

”I den här tropiska blandningen finns A-vitamin som slåss mot rynkor, C-vitamin som håller huden spänstig och K-vitamin som minskar mörka ringar under ögonen. Dessutom är den fiberrik, något som är bra för magen och därmed huden, som är vårt största organ. De två hänger ihop mer än man anar!”

Du behöver:

3 dl ananas

3–4 stora myntablad

½ avokado

2 ½ dl spenat

2 ½ dl vatten

½ tsk riven kokos

Gör så här:

Kör ananas, mynta, avokado, spenat och vatten i en mixer. Häll upp i ett glas och toppa med kokos.

Tips!

Mynta ger inte bara en fräsch smak utan fungerar även lugnande och renande för huden. Bra att ha i åtanke när du experimenterar fram egna recept!

För starka naglar:

SPIRULINA­SMOOTHIE MED MULLBÄR

”För att naglarna inte ska bli sköra behöver du tillräckligt med protein, kalcium, vitamin B12 och järn – något som den här smoothien är fylld till bredden med. Just B12 finns bara i kött och alger, därför är spirulina en riktig superprodukt i smoothies (och för vegetarianer).”

Du behöver:

½ tsk spirulina

1 tsk hampa-protein

1 tsk krossade linfrön

2 bananer

3 dl vatten

1 skalad kiwi

5–10 mullbär

Gör så här:

Mixa först linfrön, banan, kiwi och vatten. Häll av en tredjedel av blandningen i ett glas och kör sedan hampaprotein med resten. Häll av hälften i samma glas. Mixa spirulina med det som finns kvar i blendern och häll det i glaset. Toppa med mullbär.

Text: Jonna Karvonen
Recept och foto: Filippa Svensson