Slipp sötsuget med spenat

Ny studie: Ämne i spenat håller oss mätta längre

Foto: Colourbox
MAT & DRYCK

Gör som Karl-Alfred, satsa på spenat!

Ny forskning visar nämligen att ett ämne i spenaten tar bort ditt begär efter godis och bakelser.

Ämnet som ska vara rena mirakelkuren mot ditt sockerbegär heter thylakoider och finns i alla gröna blad. Forskare vid Lunds universitet har nu i en studie visat att thylakoider ser till att vi känner oss mätta längre, tar bort våra cravings efter godis och snacks och dessutom lättare kan begränsa oss till tre måltider om dagen.

Nu är det dessvärre så att det inte funkar att tugga i sig ren spenat, utan det är ett visst spenatextrakt som gäller om du vill få önskad effekt. Våra kroppar är inte skapade för att kunna bryta ner den färska spenaten och komma åt thylakoiderna, i stället måste spenaten krossas, filtreras och centrifugeras.

I studien fick 36 överviktiga kvinnor mellan 40-65 år en shot spenatextrakt varje morgon. Redan under första dagen rapporterade de att sötsuget minskat, och under de tre månader som försöket pågick förstärktes effekten. Thylakoider fördröjer nedbrytningen och upptagningen av fett och gör att ett tarmhormon frigörs som i sin tur skapar mättnadskänslor. Testpersonerna kände sig med andra ord mätta längre, hade inte samma sug efter mellanmål och åt mindre portioner. Dessutom sänktes både deras blodsocker och blodfetter.

Sedan några månader finns ett kosttillskott att köpa för den sötsugne, baserat på den nya forskningen.