Sött rött som skyddar kroppen

Supermaten: Skyddar kroppen Stöttar hjärtat Anfaller baciller

Foto: Thinkstock
MAT & DRYCK

En röd medlem av familjen potatisväxter som dessutom är en ört. Den finns i mängder av sorter – små, stora och olikfärgade. Vanligast är de röda, godast är de nyskördade.

En tomat består till nästan 95 procent av vatten, den är alltså inte fullproppad med näring. Men innanför det röda skalet finns ändå gott om både mineraler och vitaminer som våra kroppar tycker om och behöver. Bland annat vitamin C, fosfor och kalium.

Tomaten är dessutom det livsmedel som innehåller allra högst halter av den hälsosamma karotenoiden lykopen, ett antioxidant färgämne som bland annat skyddar kroppen mot solens skadliga UV-strålar. Lykopen från tomat blir mer tillgängligt för kroppen om du värmer tomaten, eller för all del de krossade burktomaterna, först. En varm tomatsås är alltså toppen för den som vill lykopenboosta sig lite extra inför vårens och solens ankomst.

Anfaller:

Inkräktande baciller. Antioxidanten vitamin C hjälper immunförsvaret att skydda kroppen och upprätthåller immunsystemets normala funktioner.

Superkraft:

Stöttar lilla hjärtat. Ett hekto tomater ger dig drygt en tiondel av ditt dagsbehov av kalium, som behövs för att både hjärtat och blodtrycket ska fungera normalt.

Hemligt vapen:

Skyddar kroppen efter träning. Den fysiska stress som kroppen utsätts för när vi tränar kan minimeras med ett glas lykopenrik tomatjuice efter träning.

FAKTA

Tips!

Tomat avger en gas som får annan frukt och grönsaker att mogna snabbare. Förvara den därför i egen låda i kylen, åtskild från annan frukt och grönt.