Kocken: Viktigt att välja rätt gubbar

MAT & DRYCK

Den gubben går inte!

Det är viktigt att välja rätt sort av de röda favoritbären.

- Det är speciellt ­komplicerat i år, säger stjärnkocken Niklas Ekstedt.

Foto: Gustav Gräll
Stjärnkocken Niklas Ekstedt ger sina bästa jordgubbstips.

Våren kom tidigt i år, och jordgubbarna med den. Därför är det ett krångligt år för jordgubbs­kännarna.

- Det är som med tomater. Det finns massor av jordgubbssorter som mognar vid olika tider och som smakar olika, ­säger tv-kocken Niklas Ekstedt.

Jordgubbar som drar åt det syrligare hållet passar bäst i lagade desserter. En söt jordgubbe kan man äta som den är.

Niklas Ekstedts stora favorit är de jämtländska jordgubbarna.

- De mognar senare och blir lite sötare och runda i smaken, säger han.

Men även om det kan vara svårt till och med för en stjärnkock att välja rätt gubbe så har han lugnande ord till de som tar första bästa förpackning:

- Det blir ett fantastiskt jordgubbsår.

Mat-Niklas jordgubbsfavorit

Eton Mess

Eton Mess - desserten kommer från den prestigefyllda internatskolan i England och ska ha uppfunnits av skolpojkarna själva. De äter den varje år vid den traditionstyngda cricketmatchen mot rivalerna från Harrow.

Recept:

1. Strö vaniljsocker över en liter halverade jordgubbar. Låt stå en stund.

2. Vispa grädden så att den blir krämig.

3. Smula sönder maränger. Blanda försiktigt med jordgubbar och grädde.

4. Garnera med ett par bär, servera.

ARTIKELN HANDLAR OM