Vegoriket: Byt ut smöret!

Mattias Kristiansson bjuder på vegetariska tips och smarriga recept

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Mattias Kristiansson är chefredaktör för Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och driver en av Nordens största vegobloggar.
Kokosolja, ekologisk, Urtekram, 99 kronor/425 ml.
MAT & DRYCK

Visst, du kan steka i mjölkfritt smör och rapsolja, men min favorit är utan tvekan kallpress­ad kokosolja.

Supernyttigt och jättegott. Passar även kanonbra på mackan.

Pastasås med sparris och rostad fänkål

Den här krämiga pastasåsen är en räddare i nöden när du har ont om tid, eller inte orkar spendera hela kvällen i köket. En riktig tidssparare är att låta fänkålen rosta i ugnen medan du kokar pasta och gör såsen. Superenkelt!

Foto: MATTIAS KRISTIANSSON
Plöj landet på fänkål och sno ihop en somrig rätt. Och det bästa av allt – det går fort!

4 portioner

Du behöver:

400 g pasta

2 fänkålsstånd

olivolja

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

2 ½ dl havre- eller sojagrädde

1 burk (cirka 330 g)

vit sparris

1 dl finhackad dill

salt

svartpeppar

Gör så här:

1 Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

2 Sätt ugnen på 200 grader. Dela fänkåls- stånden i fyra klyft­or. Skär bort roten och skär resten i tunna klyftor. Blanda fänkålen med någon matsked olivolja och sprid ut i en ugnsform. Salta, peppra och rosta i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den har blivit mjuk och fått färg.

3 Finhacka den gula löken och vitlöksklyftan. Fräs i oliv­olja tills den mjuknar och får lite färg. Häll av spadet från sparrisen och hacka den grovt. Rör ner med löken och  grädden. Låt sjuda i 10 minuter. Mixa nu såsen slät med hjälp av en stavmixer och vänd ner finhackad dill. Smaka av med salt och svartpepp­ar.

4 Blanda pastan med sparrissåsen och toppa med den rostade fänkålen.

5 Lägg upp på en tallrik och njut!

”Jag rekommenderar en

vegansk kost eftersom du

vaknar upp och mår fantastiskt”

Jennifer Lopez

Visste du att?

Mjölk ger starka ben har alla hört till förbannelse, men du vet väl att växtbaserad mjölk innehåller lika mycket kalcium som komjölk?

Så sluta oroa dig och frossa i mandelmjölk, havremjölk, sojamjölk, hasselnötsmjölk, cashewmjölk och allt annat som finns där ute.

Månadens app: Babycakes

Babycakes är inte bara namnet på det bästa kaféet i New York, utan även namnet på den bästa appen! Babycakes, som serverar goda bakverk fria från ägg, mjölk, gluten, soja och raffinerat socker, delar med sig av recept, videor och intervjuer.

Pris: 28 kronor

Mattias Kristiansson

ARTIKELN HANDLAR OM