Vegoriket: Byt bort det krämiga

Mattias Kristiansson bjuder på vegetariska tips och smarriga recept

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Mattias Kristiansson är chefredaktör för Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och driver en av Nordens största vegobloggar.
MAT & DRYCK
Foto: Mattias Kristiansson
Fyll dina tortillas med bönor - vips har du beandillas!

Länge har sojayoghurten fått ersätta alla krämiga mejeriprodukter, men nu har Oatly äntligen lanserat Imat fraiche. Ett utomordentligt alternativ till crème fraîche i både varma och kalla såser. Krämig, syrlig och fyllig, precis som det ska vara.

Beandillas med chipotle

Klassiska quesadillas är tortillabröd fyllda med ost. Och även om det finns fantastiskt god mjölkfri ost i butikerna så har jag här valt att fylla bröden med krämiga bönor i stället. Beandillas helt enkelt!

4 portioner

Du behöver:

2 burkar små vita bönor

½ dl olivolja

1 msk chipotlepasta (finns i texmex-hyllan)

2 vitlöksklyftor

2 burkar svarta bönor

1 rödlök

1 grön paprika

1 röd paprika

2 dl majskorn

salt

svartpeppar

4 mellanstora tortillabröd

2 avokador

1 lime

Gör så här:

1 Häll av spadet från de vita bönorna och skölj dem. Låt rinna av i en sil och häll sedan ner dem i en bunke. Rör ner olivolja, chipotlepasta och rivna vitlöksklyftor. Mosa allt med hjälp av en gaffel så att du får en slät puré.

2 Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj dem. Finhacka rödlöken och paprikan. Vänd ner svarta bönor, rödlök, paprika och majs i bönröran. Krydda med salt och peppar.

3 Lägg ut fyra tortillabröd och fördela bönröran över dem i ett jämnt lager. Lägg resterande tortillabröd över och pressa lätt.

4 Stek beandillasen gyllenbruna på båda sidorna i rapsolja. Vänd de enkelt genom att lägga en tallrik över stekpannan och sedan vända över beandillasen på tallriken. Låt den glida ner i stekpannan igen och stek andra sidan.

5 Skär dem i trekanter. Servera med tärnad avokado och lime.

”Vegomat innebär ju baaara en

massa hackande och skivande!”

Min kompis som fick nog och köpte en handhållen mandolin från microplane

FAKTA

Vegoriket

Häng med Mattias på hans blogg blogg.aftonbladet.se/vegoriket

Visste du att?

Det finns mer järn i en chokladboll än i läskig levergryta och gristunga. Ännu längre upp på listan hittar du, förutom allehanda vegokött, även mörk choklad. Så om du känner att järnnivåerna börjar sjunka, rör ihop ett gäng chokladbollar doppade i smält mörk choklad och kurera dig.

Mattias Kristiansson