Tysta ekot i plånboken

Foto: Thinkstock
MAT & DRYCK

Att äta reko och eko kan ge plånboken väldigt mycket motion.

Men det finns sätt att minska på kostnaderna – utan att tumma på kvaliteten.

Foto: Thinkstock

Enligt statistik från Jordbruksverket består 84 procent av vårt genomsnittliga kalorintag av livsmedel som kött, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, sötsaker och chips. Endast 16 procent kommer från supernyttiga saker som grönsaker, frukter, baljväxter, nötter och frön.

Många ursäktar sig med att hälsosam mat är för dyr, och det ligger självklart något i det, men till den dag då mat som är bra för oss får sänkt moms (man kan ju hoppas!) finns det en hel del knep – utöver att handla storpack – du kan ta till för att komma billigare undan. 

Foto: Thinkstock

Sluta gå och handla

Diverse superfoods har fått ett rejält uppsving det senaste året, men de kommer ofta med en ganska häftig prislapp. Hälsokostbutiker på nätet brukar bjussa på bättre priser och om du googlar butikens namn och rabattkod kan du, om du har tur, hitta en rabattkod och få allting ännu billigare.

Ta saken i egna händer

Att till exempel göra din egen mandelmjölk är inte bara billigare, du slipper också alla konstiga tillsatser som de butiksköpta ofta innehåller. Dessutom kan du använda nötmassan som blir kvar som mandelmjöl och bestämma exakt hur mycket mjölk du vill göra åt gången. Aldrig mer några onödiga slattar kvar efter utgångsdatum! Och visste du att nötsmör bara är nötter som har körts i en matberedare? Känns ju ganska onödigt att köpa en ny glasburk varje gång…

Passa på när det är säsong

Vet du med dig att du är ett stort fan av en viss grönsak, grönkål eller sparris till exempel, köp den när den är i säsong – och som billigast – och stoppa in i frysen (som faktiskt funkar mest effektivt när den är fylld till bredden). Grönsaker mår dock bäst av att förvällas innan du slänger in dem i kylan, så ångkoka dem i några minuter och spola sedan av dem med kallt vatten.

Ta seden dit du kommer

De kanske inte har lika sexiga förpackningar som andra märken, men matvarukedjornas egna ekologiska märken, såsom Ica I love eco, Garant Eko och Änglamark, brukar ofta vara billigare än andra. Perfekt när det är dags att fylla skafferiet med basvaror!

Skippa köttet

Medan en hel, färsk kyckling kan kosta runt femtiolappen kan du hitta en påse ekologiska kikärter för en tjuga, och de kan lätt förvandlas till en smaskig gryta. Att välja vegetariskt några dagar i veckan är alltså inte bara smart för hälsan, utan även för plånboken.

Jonna Karvonen