Vegoriket: sänk kolesterolet med avokado

Mattias Kristiansson bjuder på vegetariska tips och smarriga recept

Foto: Mattias Kristiansson
MAT & DRYCK

Just nu lagar jag…

Det här är min absoluta favoritmat just nu. Jag kan inte få nog, mycket på grund av att du enkelt kan ändra både på fyllning och dippsås. Se det här som ett grundrecept och go crazy.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Mattias Kristiansson är chefredaktör för Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och driver en av Nordens största vegobloggar.

Du behöver:

100 g tunna glasnudlar

½ gurka

1 avokado

1 morot

färsk thaibasilika

2 dl böngroddar

16 rispapper

Jordnötssås:

150 g jordnötssmör

½ dl ljus sojasås

1 dl varmt vatten

2 msk riven färsk ingefära

2 rivna vitlöksklyftor

2 tsk sesamolja

½ dl agavesirap

1 msk limesaft

½ dl hackade

jordnötter

Gör så här:

1 Koka glasnudlarna i 3 minuter. Häll av i ett durk-slag och skölj dem sedan i kallt vatten. Låt rinna av. Strimla gurkan fint och skiva avokadon. Strimla moroten fint eller riv grovt på ett rivjärn. Plocka av thai-

basilikabladen.

2 Fyll nu en skål med varmt vatten. Lägg ner ett rispapper i taget och låt mjukna. När det är mjukt

lägger du upp det på en skärbräda. Lägg några basilikablad i mitten och fyll sedan på med glasnudlar,

gurka, avokado, morot och böngroddar. Fyll inte för mycket, då kommer du inte kunna rulla ihop dem. Vik in sidorna över fyllningen och rulla sedan ihop till en fast rulle. Fortsätt så tills alla rispapper är använda.

3 Jordnötssås: Häll ner samtliga ingredienser, förutom de hackade jordnötterna, i en matberedare och mixa slätt. Du kan även göra det här med hjälp av en stavmixer. Späd med mer vatten om såsen känns för tjock. Avsluta med att vända ner de hackade jordnötterna. Servera rispappersrullarna med jordnötssåsen.

En avokado om dagen…

… kan faktiskt sänka det dåliga kolesterolet enligt ny studie i Journal of American Heart Association. Tack och bock säger vi och slänger gärna ner en extra avokado i frukostsmoothien och salladen.

Yam yam för dadlar!

Yammo är ett kalasnytt företag som precis har börjat sälja stora, saftiga ekologiska medjooldadlar. Perfekta som snacks eller i något mumsigt raw food-bakverk. Yammo vill generera en hållbar handel på komplexa marknader, i det här fallet Jordandalen i Palestina.

Läs mer på Yammo.se.

Just nu gillar jag:

ÄRTIGA MJÖLSORTER

 Jag älskar baljväxter i alla konstellationer: kokta, kalla, varma, friterade, som biffar, i sallader och ja… även som mjöl.

Sellton har fyra olika mjölsorter, alla baserade på just baljväxter: kikärtsmjöl, grönärtsmjöl, gulärtsmjöl och linsmjöl. Nyttigt, proteinrikt och perfekt om du vill skära ner på gluten.

Mattias Kristiansson