Fråga skönhetsexperten

Skönhetsredaktören Petra Weiss svarar på läsarnas frågor om skönhet.

HÄLSA
Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på:
[email protected]

”Hjälp, jag svettas bort mitt smink”

Hur får jag min makeup att hålla hela dagen när det är varmt och jag blir svettig? Tycker den rinner bort direkt!

Nema

SVAR: Det bästa sättet att få makeupen att sitta snyggt när det är gassande hett är att grunda med en ögonlocksprimer innan du lägger skugga. Använd gärna vattenfast mascara eller Kanebo Sensais ”Mascara 38 grader” som håller bra. Det finns också vattenfasta kajaler och eyeliners.

Undvik tung foundation på sommaren, välj hellre en lätt tonad dagkräm och en flytande concealer om du behöver. Det finns speciella puder som har solskydd i sig och som håller bra, från bland annat Dior, Lancôme, L’Oréal och Clarins. Vill du inte ha solpuder kan du satsa på en krämrouge som sitter snyggt även när du är varm.

Men tänk sparsamt under dagtid och satsa på mer makeup kvällstid.

”Mitt hår faller av”

Jag fyller 23 i augusti och när jag var yngre så hade jag väldigt mycket hår, men nu tappar jag mycket varje gång jag duschar. Det är väldigt slitet och torrt och jag kör på inpackningar och så vidare. Men vad rekommenderar du att jag ska göra? Borde jag gå till doktorn angående detta? 

MVH Ella

SVAR: De vanligaste orsakerna till att man tappar håret är ärftliga och/eller medicinska. Du kan tappa hår om du till exempel äter vissa mediciner, haft en svår febersjukdom eller varit psykiskt stressad. Även hormoner kan orsaka håravfall, till exempel på grund av graviditet eller amning. Det finns vissa receptfria läkemedel man kan använda om man tappar mycket hår men jag råder dig att uppsöka en läkare innan du börjar med det samt för att utreda varför du plötsligt börjat tappa hår.

Inpackningar är jättebra om håret är väldigt torrt, liksom att undvika för mycket uttorkande stylingprodukter och att försöka låta bli att föna håret torrt. Använd någon form av vårdande olja i håret, till exempel Moroccan Oil eller silikondroppar, det kan göra håret mindre torrt. Lycka till!

”Jag har fått gamla händer”

Jag är bara 37 år men har redan fått fula ”åldersfläckar” på händerna och de har plötsligt blivit jättetorra och ser gamla ut. Vad kan jag göra för att få händerna fina igen??

Tanten

SVAR: Det du kallar åldersfläckar är troligen orsakade av solen. Händerna är väldigt utsatta för sol och hårt väder och åldras snabbt.

Ofta glömmer man att smörja in dem med skyddande solkräm och vårdande handkräm. Det bästa sättet att få bort fläckarna är med hjälp av IPL ljusbehandling eller med laser. I vissa fall kan kemiska peelingar hjälpa.

Torrheten kan du minska genom att smörja in dem så fort du tvättat händerna och undvika stark, uttorkande tvål och hett vatten. Skydda händerna med handskar när du diskar eller städar! Om du inte tycker att det hjälper kan man göra en hudföryngring med hjälp av fillers, till exempel restylane. Då injiceras små droppar av hyaluronsyra på flera platser i huden på händerna vilket ger dem en ”smörjning” inifrån. Det gör oftast i en serie av tre behandlingar.