Hur får jag bort ärr efter akne?

Skönhetsredaktören Petra Weiss svarar på läsarnas frågor om skönhet

HÄLSA
Fråga mig Är det något du undrar över? Skicka dina frågor till: [email protected]

Jag har lite fula småärr efter akne och har hört att peelingar kan hjälpa. Vilken rekommenderar du? Jag har en ganska känslig hud också.

– Mirjam

SVAR: Kemisk peeling kan absolut ta bort en del ytliga småärr och samtidigt göra att huden ser jämnare ut. Det finns många olika typer av kemiska peelingar och många av dem passar även om du har känslig hud – det handlar lite om styrkan på peelingen. Om du har lite djupare och större ärr är dock laser en mer effektiv metod, till exempel fraxel som ger ett riktigt bra resultat. Priset för en fraxel är cirka 8 000 kronor för hela ansiktet medan en kemisk peeling kostar kring 1 000 kronor per behandling, så det skiljer en hel del i pris men också i effektivitet.

MISSFÄRGADE BRÖSTVÅRTOR

Jag förminskade brösten för några år sedan och har fula vita ärr runt bröstvårtorna. Går det att korrigera utan att göra ännu ett ingrepp?

– Sonja

SVAR: Du kan göra så kallad micropigmentering som innebär att man återställer färgen på det skadade omådet så att ärrvävnaden får samma färg som den oskadade huden. Maskinen som används ser ut ungefär som en tatueringspenna men går inte lika djupt in i huden och pigmenteringen bleknar efter några år och en ny behandling måste göras om man vill behålla effekten. Det krävs ofta flera behandlingar innan man fått ett riktigt snyggt resultat men det ser ofta väldigt naturligt ut.

ANVÄND ALLTID UNDERLACK!

Jag målar ofta mina naglar med riktigt rött nagellack och det gör att de blir så fula och ofräscha när jag tar bort lacket. Hur ska jag slippa det?

– Lackad

SVAR: Du måste ha ett skyddande underlack för att inte nageln ska ta färg av lacket. Det funkar förvånansvärt bra faktiskt.

MITT HÅR ÄR HEMSKT!

Mitt hår blir hemskt på vintern. Det blir torrt, lite frissigt och tovar sig. Jag vill försöka vårda det så gott det går då jag vill få hälsosamt, tjockare och längre hår. Men jag vet inte hur. Jag använder i stort sett aldrig fön och plattång/locktång använder jag bara typ då jag fyller år och vid jul. Jag har blekt slingor en gång för snart tre år sedan och har aldrig färgat det.

– Josefine

SVAR: Det låter som en klockren beskrivning av mitt eget hår ... Jag kör en massa inpackningar på vintern (byter ut balsamet mot inpackning i stället) och motar värsta frisset med hjälp av hårolja/serum och balsamsprej. Håret behöver extra fukt på vintern eftersom den kalla luften ute och den varma inne gör det torrt och sprött.

HUR SKA JAG APPLICERA?

Jag undrar vad man ska lägga på sin foundation med – är det svamp, pensel eller fingrarna? Jag tycker att alla verkar göra och tycka lite olika!

– Anna

SVAR: Jag skulle vilja säga att det är en smaksak. En del tycker att resultatet blir jämnare om man använder en borste eller en svamp, men personligen föredrar jag fingrarna eftersom jag inte vill att det ska vara alltför täckande. Testa dig fram och kör med det som funkar bäst för dig, tycker jag.

Petra Weiss

ARTIKELN HANDLAR OM