”Trött på hur jag ser ut”

Skönhetsredaktören Petra Weiss svarar på läsarnas frågor om skönhet

Har du problem med inåtväxta hårstrån kan en riktigt vass hyvel göra skillnad.
HÄLSA
Fråga mig Är det något du undrar över? Skicka dina frågor till: [email protected]

Jag är jättetrött på mitt utseende. Jag har hela tiden finnar och hår i ansiktet. Hur jag ska få bort dem? 

Rukhsana

SVAR: Akne kan verkligen vara jobbigt för självförtroendet och det låter som om du skulle behöva en dos av just självförtroende just nu. Det finns flera ganska effektiva metoder för att få bukt med akne, men det du kan göra själv är främst att vara noggrann med rengöringen av huden. Använd en mild ansiktstvätt som är för finnig hud och undvik feta krämer och oljor, de kan göra aknen värre. Du ska heller inte klämma på finnarna och försök undvika

att ha händerna i ansiktet i onödan över huvud taget.

Det finns bra hudvårdsmärken som har produkter mot akne, bland annat Exuviance, Aco, Md Formulation och en gel jag blivit tipsad om som heter ”Basiron”. Hjälper ingenting så tycker jag du ska boka tid hos en hudläkare för att få till exempel ”Tetracyklin meda” utskrivet, det är en medicin som ger bra effekt mot akne. Även vissa kemiska peelingar kan förbättra huden.

Jag har också hört att tillskott av vitamin B5 kan fungera bra.

När det gäller hår i ansiktet så är hårborttagning med Powerlite IPL eller epilering med diatermi de mest effektiva metoderna och då slipper du dessutom håret för gott.

Lycka till, jag hoppas mina tips hjälper dig!

Hur får jag snygg lugg?

Jag skulle gärna vilja ha en kort, prydlig lugg eftersom jag tycker det är så snyggt. Problemet är att jag har virvlar fram i luggen! Finns det något knep så att jag också kan ha lugg?

Memme

SVAR: Jag har också virvlar och alldeles för lite tålamod för att klara av en lugg just därför, men har du tid och ork så kan du absolut ha lugg. Ett bra knep är att investera i en stålkam som du kammar ner luggen med och därefter håller tätt mot hårbotten rakt ner när du fönar. Men föna ovanifrån, annars fluffas den upp igen. Var extra noga att pressa ner kammen där du har virvlar! Fixera med hårsprej och vips – du har en platt och blank lugg.

Du kan också testa att använda en plattång!

Aj, stråna växer inåt!

Jag har ett otroligt hemskt problem, jag får inåtväxta hårstrån runt ögonbrynen där jag noppar och på mina ben när jag vaxar. Jag har ingen aning hur jag ska åtgärda det och ovanför ögonbrynen syns en massa svarta hår under huden. Jag har haft detta problem i cirka 1 år snart. 

Ranja

SVAR: Inåtväxta hårstrån är inte alls kul – men väldigt vanligt och det går faktiskt att få bukt med. Börja med att torrborsta huden där du har stråna innan du duschar. Peela också ordentligt en gång i veckan – på benen. Du bör vara mer försiktig vid brynen och använda en peeling som är avsedd just för ansiktet. Peela ovanför brynen och smörj in med en återfuktande kräm varje dag. Du kan också köpa en kräm mot inåtväxta hårstrån. Skin Doctors har en som heter ”Ingrow go” och RFSU har en som heter ”Hair helper”. Det finns också krämer med aloe vera som ska hjälpa.

 Du tjänar också på att investera i en bra brynpincett!

När det gäller benen så måste du ha en riktigt vass rakhyvel som är till för att raka benen med – det kan göra stor skillnad!

Petra Weiss

ARTIKELN HANDLAR OM