Lackat och klart

Så fixar du problemnaglarna

Foto: Shutterstock
HÄLSA

Har sommarens sol, bad och allmänna

slapphet satt sina spår på dina älskade tassar – och i plånboken? Då är det hög tid att vässa klorna och greppa penseln. Så här fixar du drömnaglarna utan proffshjälp!

Steg 1: Tvätta och borsta 

Tvätta händerna noga med en mild tvål. Använd en mjuk nagelborste för att göra rent under naglarna. Torka händer och naglar noga.

Steg 2: Peela händerna

Handpeeling gör att gammal hud tas bort och ny, mjuk hud som har lättare att ta åt sig handkräm kommer fram. Skölj av, klappa torrt med en handduk och smörj in med en skön handkräm.

Steg 3: Lacka av

Ta bort eventuellt gammalt lack genom att hålla en bomullspad dränkt med nagellacks-remover tryckt mot nageln i några sekunder, och dra sedan bort färgen.

Steg 4: Fila fint

Fila till den form och längd du vill ha. Fila inte på naglarnas sidor eller långt ner i ”hörnen”, det gör dem svagare.

Steg 5: Polera

Polera nagelns yta (ej om du har mjuka eller tunna naglar). Poleringen gör att blodcirkulationen stimuleras, vilket ökar nagelns tillväxt, får nagellack att sitta bättre och ger fin glans. Polera avslutningsvis den fria kanten högst upp på nageln för att försegla den. Då minskar risken att vatten tränger in och får nageln att

skiva sig.

Steg 6: Massera mjukt

Massera in nagelbanden med nagelbandskräm och låt verka några minuter för att mjuka upp nagelbanden. Om du har riktigt vildvuxna och torra nagelband kan du använda en speciell nagelbandsremover, som löser upp de döda hudcellerna.

Steg 7: Putta på plats

Använd en orangepinne (trä- eller plastpinne med snedställd topp) för att skjuta ner nagelbanden. Var försiktig – hårda tag kan skada tillväxtdelen

av nageln.

Steg 8: Olja in

Massera in hela nageln och området omkring med nagelolja och låt den sjunka in några minuter. Nageloljan ser till så att fuktighetsbalansen återställs och mjukar upp nagelbanden.

Steg 9: Lacka med höstens färger

Tvätta rent med removern för att få bort olja från nagelplattan. Använd ett genomskinligt, stärkande lack för att skydda nageln. Lämna en millimeter fri vid nagelbanden. Stryk sedan på färgat lack och överlack om du vill.

Härliga färger i höst är lila, vinrött och djupgrön!

Ditt nagel­-fixarkit

• Mjuk nagelborste.

• Nagellacksremover utan olja och aceton.

• Bomullspads.

• Orangepinne.

• Nagelfil (minst 240 grit*).

•  Nagelpolerare (över 1 000 grit*).

• Underlack.

•  Nagelbandskräm/nagelbandsremover.

• Nagelolja.

•Handpeeling.

• Handkräm.

*Grit innebär antalet korn eller stenar per kvadratcentimeter.

Källa: ”Manikyr för alla ” av Nina Filipanics (ICA bokförlag), Katarina Hultheimer på nagelforum.se, trind.se.

FAKTA

Hej då, problemnaglar!

Fem vanliga nagelproblem – och lika många fix-trix.

1. Missfärgade naglar

Beror på: Naglarna är torra och drar till sig färg från till exempel nagellack.

Lösning: Använd ett ofärgat lack för att skydda nageln. Om du målar med färg, ha alltid ett ofärgat underlack för att pigment från färgen inte ska sugas upp av nageln. Och så klart: Använd handskar!

2. Torra och trasiga nagelband

Beror på: Uttorkning av vatten och kyla.

Lösning: Klipp av torra hudflikar på naglarnas sidor. Tvätta händerna med mild tvål och torka helt torrt. Värm några fuktiga handdukar i mikrovågsugnen. Applicera rejält med nagelolja på både nagelband och nagel. Vira handdukarna runt händerna och låt verka i en kvart. Peta försiktigt ner uppvuxna nagelband med en orange-pinne eller en ”pusher” i plast. Fortsätt med nagelolja eller nagelbandskräm minst en gång varje dag.

3. Vita fläckar

Beror på: Fläckar på enstaka naglar orsakas oftast av slag eller tryck som gjort att nagelplattans tre lager separerat där. Kalkbrist är en myt.

Lösning: Växer bort av sig själv.

4. Naglar som skivar sig

Beror på: Oftast ett överskott av vatten eller annat lösningsmedel (ja, vatten räknas som lösningsmedel).

Kan också bero på en för grov fil, eller att du sliter för mycket på den övre, fria kanten på nageln.

Lösning: Använd nagellacksremover max en gång i veckan, den torkar lätt ut. Använd en mild fil. Massera in nagelolja, helst två gånger om dagen. Använd inte naglarna som verktyg. Använd handskar när du diskar och städar. Skydda nageln med lack.

5. Räfflade naglar

Beror på: Genetiskt eller att naglarna innehåller för lite olja.

Lösning: Ett underlack som fyller ut ojämnheter. Avsluta med ett färgat eller genomskinligt lack för jämn yta. Använd nagelolja två gånger om dagen – även om nageln är lackad. Försök inte slipa bort räfflorna, det gör naglarna svagare.

Lotta Bengnér