Tre övningar för starka ben!

Foto: BÖRJE THURESSON
HÄLSA

Det är inte bara mjölk som ger starka ben.

Här är tre dunderövningar som förvandlar dina styltor till spiror.

Om du ska investera i något inför den kommande säsongen – oavsett om du ser dig själv i skid- eller löpar­spåret – är ett par starka ben ditt säkraste kort.

Dina muskler kommer ge dig mer ork och ta din konditionsträning till nya nivåer. Styrketräning gör att du också kan slippa skador. Vem vill ha knän som strejkar likt en 90-årings?

Det här är tre enkla övningar som stärker dina spiror. Du behöver faktiskt inte mer än din egen kroppsvikt för att det ska svida på rätt sätt i lår och vader. Lägg till dem i ditt träningspass eller kör dem solo när du får en stund över. Det viktigaste är inte när du gör dem – utan att du gör dem.

Foto: BÖRJE THURESSON

1. Utfall från bänk

Gört: Stå med god hållning, ryggen rak och magen spänd. Lägg upp ena foten på en bänk och ta ett stort kliv fram med främre foten. Böj på främre benet och sänk kroppen rakt ner. Tryck ifrån och upprepa i 45–60 sekunder på det ena benet och byt sedan.

Här ska det ta: Lår, vader och rumpa.

2. Enbensböj

Gört: Lägg vikten på ett ben och lägg den andra foten på motsatt knä. Om det inte känns bekvämt kan du bara hålla benet utsträckt framför dig. Böj på det stödjande benet och sjunk ned med rak rygg. Pressa upp till startposition och upprepa i 45–60 sekunder på ena benet och byt sedan. Tänk på att spänna magen och hålla ryggen rak i hela övningen.

Här ska det ta: Lår, vader och rumpa.

3. Upphopp

Gört: Hoppa upp på en hög bänk eller låda. Se till att den är stabil och inte flyttar på sig. Stå med fött­erna axelbrett isär med god hållning. Böj på knäna djupt, ta kraft med armarna och hoppa upp. Landa med böjda knän och så mjukt som möjligt med hela fötterna mot underlaget. Hoppa tillbaka ner igen och upprepa i 60 sekunder.

Här ska det ta: Lår, vader, rumpa och bål.