”Tränar jag för mycket?”

Träningsexperten Annika Sjöö svarar på dina frågor om träning och hälsa.

HÄLSA

Varför ska jag träna om jag ändå redan är smal? 

Kristin

Foto: Anders Deros
Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på: [email protected]

Svar: Det finns så många positiva effekter av fysisk aktivitet! Nedan följer några av dem:

Fysisk aktivitet bidrar till ökat immunförsvar.

Fysisk aktivitet stärker hjärtat och förbättrar syreupptagningsförmågan.

Fysisk aktivitet minskar risken för att drabbas av folk­sjukdomar såsom till exempel hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes typ 2 och benskörhet.

Fysisk aktivitet minskar risken för kvinnor att utveckla bröstcancer, liksom risken för män att utveckla prostatacancer.

Fysisk aktivitet hjälper mot oro och ångest.

Fysisk aktivitet ger oss ett ökat välbefinnande.

Fysisk aktivitet minskar risken för övervikt.

Det är faktiskt bevisat att det är bättre för hälsan att träna och ha lite övervikt än att inte träna alls och bara vara smal. Så min fråga är, varför INTE träna?

Jag vill se skillnad nu!

Vad bör jag äta och inte äta för att nå ett snabbt resultat?

Anonym i behov av hjälp

Svar: Jag är nog fel person att fråga, för jag kommer inte ge dig det svar du önskar. Jag är nämligen emot alla ”quick-fixes”. Varför då? Jo, för att de oftast inte ger ­något bestående resultat ­utan bara ett tillfälligt. Och inte vill man väl bara vara smal tillfälligt?!

Det jag förespråkar är ett förhållningssätt till mat som du kan applicera hela livet, inte bara under några veckor. För vad händer alltför ofta när dessa veckor är över? Jo, du börjar äta ännu mer och går därför upp alla kilon igen och kanske till och med mer än innan. Om jag ändå ska ge dig någon form av råd gällande kosten så är det att dra ner på kolhydraterna. Vissa förespråkar att helt ta bort dem, andra inte. Oftast äter vi dock mer kolhydrater än vad vi egentligen ­behöver. Tänk till exempel på stenåldersmänniskorna som fick jaga för sin mat. ­Inte stod de och kokade ­pasta. Och de hade ork ändå. Jag tycker du ska testa dig fram och se vad som känns okej för dig och hitta ett sätt som du kan applicera i din vardag, inte bara tillfälligt.

Tränar jag för mycket?

Jag är 64 år och pensionär, 172 cm lång och ­väger 63 kilo. Jag har ­tränat så länge jag kan minnas. Varierat styrketräning, promenader, löpning, simning, gympa och spinning. Sedan 3 veckor tillbaka har jag börjat med din dvd på måndagar, stavgått på tisdagar och onsdagar, tränat med Paolo Robertos dvd på torsdagar och stavgått fredagar, lördagar och söndagar. Nu undrar jag – tränar jag för mycket för min ålder?

Anki

Svar: Så härligt att höra att du är så aktiv! Man brukar ju säga att ”kärleken har ingen ålder”, men jag vill också påstå att ”träningen har ingen ålder”, och det är ju du ett ­levande exempel på!

Fysisk aktivitet förlänger livet och har så många positiva effekter, och så länge det känns bra för dig med så mycket träning tycker jag att du ska fortsätta. Jag skulle dock vilja rekommendera dig att lägga in en hel vilodag/vecka då din kropp får vila för att kunna bygga upp sig. Det är ju faktiskt under just vila som kroppen har chans att återhämta sig samt bygga upp sig ytterligare. Keep up the good work!