Fråga tränaren Annika Sjöö: ”Mina sunda planer spricker hela tiden”

Träningsexperten Annika Sjöö svarar på dina frågor om träning och hälsa.

Foto: Thinkstock
När resultaten kommer
så kommer också
motivationen!
Foto: Anders Deros
Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på: [email protected]
HÄLSA

"Hur ska jag göra för att vidhålla mina planer?"

Jag tycker att jag har lusten och viljan till att träna för att må bra och gå ner i vikt, men jag lyckas aldrig hålla i det ända fram! Om jag blir sjuk eller hittar någon annan ursäkt så faller det jag har tänkt. Finns det någon hjälp? Hur ska jag göra för att vidhålla mina planer?

Klara

SVAR: Det du beskriver är du inte ensam om. Vi är så många som vill så mycket, men så fort saker går lite emot oss så lägger vi ner! Jag brukar prata om detta på mina föreläsningar eftersom det är så vanligt förekommande. Det finns ett ord som heter motivation och som faktiskt är lite komplext. Ena dagen kan vi känna oss

supermotiverade medan vi nästa dag kan känna oss helt omotiverade. Oftast skyller vi olika saker som vi inte klarat av eller åstadkommit på att vi ”inte var tillräckligt motiverade”. En sak är säker – motivationen kommer inte bara plötsligt att dyka upp en dag när vi sitter i soffan. Nej, ibland kanske vi måste bita lite i det sura äpplet. Det kan till exempel innebära att göra det där träningspasset även om vi inte känner för att träna den dagen eller att kanske tacka nej till den där bullen till kaffet även om alla kollegorna äter! För när väl resultaten börjar komma, det är DÅ motivationen kommer. Min kloka man som är personlig tränare sedan 15 år tillbaka brukar säga just detta till sina kunder, ”resultat föder motivation”, och så är det verkligen. För visst blir vi mer motiverade när vi ser resultaten?

Ytterligare ett tips är att inte sätta målen för högt direkt. Vi har en tendens att gå ut alldeles för hårt när vi vill uppnå något. Bättre är att starta lagom och öka successivt så att din kropp hinner vänja sig vid förändringen och så att du inte tröttnar direkt.

"Jag ökar i vikt trots träning"

Jag är en kille på 48 år, verkstadsarbetare och pappa till tre barn. Jag tränar 7 dagar i veckan, ungefär 12 timmar per vecka. Min träning består i huvudsak av löpning, men jag tränar också styrketräning, cykling och simning. Jag springer två till tre maraton per år, ett triathlonlopp och ett stort antal halvmaraton och millopp också. Trots denna stora träningsmängd, så har jag bara ökat i vikt de senaste tre–fyra åren. Jag är inte helt nöjd med hur min mage ser ut. Enligt BMI-mätning är jag mycket överviktig. Tacksam för ditt svar!

 Tung löpare

SVAR: Oj, vad du tränar mycket! Jag anser personligen inte att BMI är ett rättvist sätt att räkna ut övervikt/undervikt på personer som tränar. Däremot kan det vara något för en otränad och kraftigt överviktig person. Och det är verkligen inte du!

När man tränar så mycket som du gör så kompenserar man det också med att äta mycket, ibland kanske till och med för mycket. Detta skulle kunna vara en möjlig orsak till att du ökar i vikt, men framför allt väger ju också dina muskler. Och muskelmassa är ju bara bra såklart! Därför tycker jag inte att du ska bry dig om BMI-siffrorna.

Men, jag måste också kommentera din träningsmängd. Jag tycker absolut att du ska lägga in minst en vilodag i veckan så att din kropp också får återhämta sig mellan varven. Då kommer du samtidigt att kunna tillgodogöra dig din träning bättre, och kanske kommer du då att få dina önskade  resultat kring magen. Lycka till!

Annika Sjöö

ARTIKELN HANDLAR OM