3 plankor för platt mage

Så varierar du klassikern med enkla övningar

HÄLSA

Plankan är en given favoritövning eftersom den är så effektiv för din bålstabilitet och styrka. Men hur ofta varierar du klassikern? Wellness ger dig tre utmaningar som är enkla att göra hemma.

    Omvänd planka

Gört: Sitt på golvet och placera händerna bakom stussen. Spänn kroppen, pressa upp höften och häv dig upp på händerna. Lyft rumpan så att kroppen bildar en rak linje från bröstet till fotryggarna. Stabilisera höften så att den inte tippar åt något håll. För en större utmaning lyfter du ett ben, du behöver inte lyfta högt för att det ska bli tuffare. Byt ben efter en stund, varva benen och stå kvar så länge du kan med god teknik. Vila och upprepa övningen igen.

Här ska det ta: Bål, rumpa.

Sidoplanka

Gört: Sitt på sidan av höften, placera handen rakt under axeln och pressa upp höften. Spänn bålen och dra in naveln mot ryggraden. Jobba upp och ner mot golvet med höften i en liten rörelse. Upprepa så länge du kan med stark bål och god teknik. Upprepa sedan övningen på andra sidan också. Vila och upprepa övningen igen.

Här ska det ta: Bål, axlar.

Planka med lyft

Gört: Stå i armhävningsposition, placera fötterna höftbrett isär. Stå med stark bål och rak rygg. Lyft höger arm och vänster fot samtidigt. Försök hitta balans och jobba med att stabilisera kroppen. Efter en stund byter du arm och ben. Stå kvar så länge du kan med god teknik. Vila och upprepa övningen igen.

Här ska det ta: Bål, rumpa, axlar, bröst.

FOTO: Margareta Bloom Sandebäck

MODELL: Hanna-Maria Albertsson

Tack till Fogia i Nacka för lån av lokal! Kläder: Byxor från Gina Tricot, t-shirt privat.

ARTIKELN HANDLAR OM