PT:n testar ”Slow Motion”

Foto: Carolina Byrmo
”Att växla över till snigelfart är verkligen svårt när man är van vid att ständigt accelerera.”
HÄLSA

Rullar livet på i 180? Senaste trenden är att träna i slowmotion.

Jag är otroligt nyfiken på den här klassen innan vi kör i gång. I 30 minuter ska vi röra oss så sakta det bara går. Inte bara lite långsammare än vanligt alltså, utan i slowmotion. Det om något är en ordentlig utmaning.

Vi får instruktioner att göra övningarna utan krav på intensitet eller för att pressa oss till några gränser. Vi uppmanas att lyssna på kroppen och att själva bestämma när vi ska vända en rörelse, där vi känner att det tar stopp. Syftet är att aktivera och stimulera den inre muskulaturen och stärka samspelet med hjärnan.

Till en början kämpar jag främst mot mitt eget tempo. Att växla över till snigelfart är verkligen svårt när man är van vid att ständigt accelerera.

Vi ligger på rygg och tippar knäna åt ena sidan medan armarna förs åt andra. Vi står på ett ben och balanserar. Vi gör en armhävning och en situp. Ja, enbart

en repetition av varje övning.

Efter ett tag, när tempot inte känns främmande längre, börjar jag fundera över vad resultatet egentligen blir av det jag gör. Speciellt då vi bara utför en repetition. Det blir ingen slags check för att finna obalanser i kropp­en. För jag hinner då inte upptäcka dem på bara en repetition – oavsett hur sakta jag utför dem. Dessutom fryser jag passet igenom, både på grund av hastigheten och på att salen är alldeles för kall för den här typen av träning.

Jag tror på nyttan av att våga sakta ner och lyssna på kroppen, men jag kan inte klassa det här som träning, möjligen en typ av meditation. Och är det så att mina nervtrådar kommunicerar bättre med hjärnan efter den här halvtimmen går det mig över huvudet. 

Johanna sätter betyg

SVETTFAKTOR: Obefintlig. Ladda upp med varma kläder.

STYRKA/KONDITION: Möjligen lite statisk styrka.

HÄR TRÄNAR DU: Det här passet är en nyhet på Sats olika träningscenter.

PRIS: Ett medlemskap på Sats kostar från 375 kronor/månaden. 

BETYG:

ARTIKELN HANDLAR OM