MEDICIN för pulsen

Wellness testar POWER HOUR

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
HÄLSA

Svetten stänker, benen strejkar och adrenalinet sprutar i en hel timme.

Vi lovas en riktig genomkörare och det är exakt vad vi får. Tränings­värken kommer på köpet.

Under en hel timme utmanar du kroppen.

Efter en halvtimme och x antal burpees är innehållet i magsäcken på väg upp och jag tvingas ta det lite lugnare. Men det är svårt eftersom jag rycks med av tempot och peppningen från ledarna.

Vi har en medicinboll i valfri vikt som redskap. Den lyfter vi, använder som stöd vid armhävning och svänger över huvudet, allt varvat med pulshöjande övningar. Det är relativt enkla övningar som inte kräver speciellt mycket koordination men du bör vara grundtränad för det är tuff träning.

Övningar i intervaller

Passet är uppbyggt med uppvärmning – självklart med hjälp av medicinbollen – och följs av övningar i intervaller där man kör järnet i några sekunder, vilar och kör igen. När Wellness testar passet är det högt tempo och alla peppar varandra med klappar och rop men grupp­ledarna poängterar samtidigt att man ska köra i sitt eget tempo och att man själv bestämmer hur tufft det ska bli. Och det stämmer – när frukosten är på väg upp så väljer jag att sänka tempot något och magen befinner sig snart på rätt ställe igen.

Till skillnad från många andra pass med medicinboll kör du hela passet ensam, du bollar inte mot någon annan i gruppen. Jag tycker det är skönt eftersom man då väljer helt själv utifrån sin dagsform. Det är explosivt och hög puls med hög energi och passar dig som verkligen gillar hård och fartfylld träning. När passet närmar sig slutet är jag genomsvettig, benen darrar och jag orkar knappt lyfta vattenflaskan. Dagen efter ska vi inte ens prata om…

POWER HOUR

SVETTFAKTOR: Hög.

STYRKA/KONDITION: Du bestämmer själv, men JA! 

HÄR TRÄNAR DU: Friskis & Svettis från och med januari 2015.

PRIS: Ett årskort kostar 1 000–3 050 kronor beroende på vilken ort du bor på.

PASSAR: Har du tränat någon gång så klarar du av det här passet, välj en lätt boll första gången bara.

BETYG:

ARTIKELN HANDLAR OM