Olga Rönnberg: ”Jag älskar träning för resultaten”

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
HÄLSA

Hon tränade ingenting förrän hon hade passerat 30 – i dag är Olga Rönnberg i bättre form än någonsin och jobbar som PT.

För Wellness berättar hon om pressen att hålla sig i form och vikten av god struktur. Dessutom bjuder hon på ett svettigt träningspass för magen!

 Text: Jonna Karvonen

 Foto: Mikael Gustavsen

 Stylist: Elin Zetterlind Millerud

 Hår & makeup: Anna Frid

Hon är känd som PT:n som coachade deltagare i svenska ”Biggest Loser”. Hon har skrivit två böcker om träning för kvinnor och hjälpt ett otal mammor att komma i form efter graviditeten genom sitt företag Mammafitness.se. Men tro inte att Olga Rönnbergs karriär är en produkt av barndomsdrömmar. När jag under vår intervju frågar henne om hon var ett aktivt barn råkar jag utlösa en skottsalva av nej, nej, nej.

– Träning har aldrig varit en del av mitt liv tidigare, säger hon. Så jag vet absolut hur det är att vara på den andra sidan.

Även om det inte var förrän i 30-års­­­åld­ern, efter det tredje barnet av fem egna, som Olga beslöt sig för att förändra sin livsstil och börja träna, så känns ändå PT-yrket som klippt och skuret för henne. Det hör man bara av att prata med henne i telefon. Jag får tag i Olga några dagar innan hon åker till Spanien för att fira jul med familjen och under samtalet är hon rak på sak och verkar vara en sådan där härlig person som inte tar någon skit. Samtidigt skickar hon ut väldigt avslappnade vibbar, speciellt när det kommer till sin egen träning. Vid det här laget litar hon liksom på sin egen förmåga när det kommer till att vara det där som hon aldrig var förut: en aktiv person.

Namn: Olga Rönnberg.
Ålder: 41 år.
Bor: Djursholm.
Familj: Man, fem barn och två bonusbarn.
Yrke: Personlig tränare, författare och grundare av MammaFitness.se.
Aktuell: Med ”Träningsdagbok, kostdagbok”.

– Det jag älskar med träning är resultaten som den ger mig. Det är inte alltid kul att träna, ibland är man mindre stark eller har ingen lust men trots att jag är över 40 så känner jag mig i bättre form nu än när jag var 20. Jag ser fram emot vad mer jag kan åstadkomma!

Är hon tvungen att ställa in träningen en dag är det inget hon längre får ångest över.

– Om jag hoppar över ett pass så är det inte hela världen. Livet ser ut som det gör ibland och 99 procent av tiden tränar jag ändå som jag ska. Men om jag inte kan sköta träningen så ser jag till att sköta kosten extra noga. Vissa tänker ”Åh jag kan inte träna, då kan jag lika gärna äta skit och kör allt i diket”.

Kan du känna dig stressad över att hålla dig i form nu när du är känd som PT?

– Självklart, om man är offentlig på ett sätt och skriver böcker om träning så har man lite press på sig. Men person­ligen tycker jag att det är helt okej med press, jag gillar det. Å andra sidan lever jag ett sådant liv där träningen inte alltid kan komma i första hand, och det sticker jag inte under stolen med. Jag är precis som alla andra med sina upp och ner-perioder. Däremot har jag aldrig motivationsproblem längre, för jag har hållit på så länge. Nu är det en vana, precis som att borsta tänderna.

Hur lång tid tog det för dig att komma till den punkten?

– Det tog ett par år.

Vad var den största utman­ingen då?

– Den enda tiden jag kunde träna var halv sju på morgonen eftersom mina barn inte var så samarbetsvilliga. Så för mig var utmaningen att sköta det under alla årstider. Jag kommer ihåg att det ofta var jag som trampade först i nysnön… Men nu för tiden kan jag planera dagen lite hur jag vill.

Lagom till att vi har lämnat 2014 bakom oss och omfamnar ett nytt år (och eventuella nyårslöften) har Olga släppt sin tredje bok. Eller, det är inte så mycket en traditionell bok som en tränings- och kostdagbok där du själv kan skriva in allt från vad du äter till hur tungt du kör på dagens pass.

– I mitt jobb uppmuntrar jag ofta folk att föra en kost- och träningsdagbok för många saknar struktur i det de gör. Ibland behöver man ett litet wake up call, kanske speciellt när det kommer till maten, för många tror att de äter bra när de i verkligheten inte gör det. En matdagbok kan ge väldigt mycket information om du till exempel analyserar hur du mår efter en viss måltid eller efter helgen. Och träningsdagboken är bra för många tränar utan att upp­leva resultat. Man glömmer att öka vikterna då och då för man minns inte vad man körde för tre månader sedan – som många påstår att de gör – om man inte skriver upp det. Och sedan är det självklart en motivationshöjare när man ser framstegen!

Förutom att strukturera upp träningen anser Olga att vi borde ändra vårt generella synsätt på motion eftersom många får dåligt samvete av att ta sig tid­en att svettas när det finns så mycket annat man borde göra.

– Det är inte ovanligt att folk, särskilt kvinnor med familj och barn, inte prioriterar sig själva och alltid sätter sig själva sist. Men träning handlar inte om att vara ego, utan om att ta hand om sig själv så att man också kan ta hand om andra. För allt handlar inte om en platt mage, utan träning hjälper också mot till exempel stress och nedstämdhet. Och helt enkelt för att orka leva som en människa!

Hur tränar du själv?

– Styrketräning är dominer­ande men jag blandar det med korta intervaller på 15–20 min­uter på löpbandet. Jag tränar måndag till fredag och vilar lördag och söndag. Sedan slänger jag in ett yogapass ibland när jag känner att kroppen behöver det.

Vad är det du gillar med yoga?

– Jag gillar yin-yoga som fokus­erar på höfterna och där man håller varje position i tre till fem minuter. Det är perfekt när jag jobbar mycket hemifrån och sitter mycket, för jag blir väldigt lätt stel i ländryggen och höfterna. 

Hur motionerar du när du reser bort, som nu till Spanien?

– Jag tycker inte att det är något problem över huvud taget, då jag ser till att det alltid finns ett gym i närheten. Om det ändå inte gör det så planerar jag min träning efter resan, det vill säga tar ledigt om resan inte är för lång och ser det som en naturlig vila. Det, eller så tar jag promenader.

WELLNESS ENLIGT OLGA

1. ATT VARA ÖVERENS MED SIG SJÄLV

Jag gillar den typ av trygghet som kommer av att jag lever mitt liv efter mina egna principer och inte är rädd för vad andra tycker och tänker.

2. ATT TRÄNA

Så att jag orkar leva mitt liv!

3. ATT KÄNNA INRE STYRKA

Det är en lyx att känna att man kan påverka sitt eget liv och inte lägger ansvaret på andra. Den drivkraften är viktig för mig.

TAPPAT SUGEN?

Om du har kommit in i en period där de goda vanorna lyser med sin frånvaro kan Olga Rönnbergs tips få dig på rätt köl.

Undvik att ändra på både kost och träning första dagen, det bruk­ar bli för drastiskt och många pallar inte tempot. Det bästa är att börja satsa på kosten och eliminera allt skräp ur skåpen som socker och snabba kolhydrat­er. Du kommer långt på bara det.

Förstå varför du gör det du gör. Vad vill du åstadkomma med träningen?

Hitta motivationen hos dig själv och jämför dig inte med andra. Om du gör det är det lätt att du inte ser dina egna framsteg och tolkar allting negativt. Men kom ihåg: Vi har alla olika genetisk bakgrund och kroppsform, och vi är alla olika tunga och olika långa. Ha dig själv som utgångspunkt.

OLGAS TUFFA MAGPASS

Alla är upptagna i dag, så du har inte råd att inte ha struktur över det du gör. Planering sparar dig väldigt mycket tid och det ger dig resultat, säger Olga Rönnberg.

Exklusivt för Wellness läsare han hon skapat ett svettigt och strukturerat träningsprogram för magen.

Gör så här: Utför övningarna i en cirkel, det vill säga en efter en utan vila emellan. Vila i en minut när du har gjort hela cirkeln och upp­repa den sedan tre gånger till, alltså fyra varv totalt. Detta pass ska vara intensivt, så jobba tills du är svettig och puls­en är hög! Riv ut och ta med till gymmet.

1. Burpees med breda hopp

Gört: Gå ner på huk från stående position. Hoppa därifrån ut till en rak planka – se till att magen inte landar på marken – och hoppa sedan fram igen, denna gång med benen lite bredare isär. Hoppa upp med benen och armarna utåt och landa sedan i startposition. Gör 15 stycken.

Här ska det ta: Mage, ben och flåset. 

2. Sido­planka med hand mot tå

Gört: Lägg dig på sidan med armbågen under axeln och kroppen rak. För det övre benet och den övre armen mot mitten av kroppen så att du till slut nuddar foten med handen. Gå tillbaka till utgångs­positionen och gör 15 repetitioner per sida.

Här ska det ta: Mage, axlar och balans­en.

3. Rumplyft

Gört: Ligg på rygg och böj höfterna i 90 grader så att benen kommer upp i luft­en. Lyft sätet från golvet med hjälp av magen. Ta inte hjälp av armar eller andra delar av kroppen. Gör 15 repetitioner.

Här ska det ta: Mage.

4. Plankan upp och ner

Gört: Stå i en planka och spänn magen. Lyft upp sätet mot taket så högt du kan och kom sedan till­baka till utgångsposition­en. Repetera 15 gånger.

Här ska det ta: Mage och axlar.

5. Höftlyft med ett ben

Gört: Ligg på rygg utan att svanka, med böjda knän och axelbrett mellan fötterna. Lyft det ena benet från marken och lyft sedan upp kroppen med hjälp av motsatt fot (försök att inte översträcka överkroppen när du kommer upp). Kom ner igen. Gör 15 repetitioner per sida.

Här ska det ta: Mage, säte och lårets baksida.

6. Gung­planka

Gört: Stå i en vanlig planka och spänn magen ordentligt. Skjut fram kroppen en bit och kom sedan tillbaka till utgångspositionen. Gör 15 repetitioner.

Här ska det ta: Mage och axlar.
Om du inte ser några resultat

Då kan du ha hamnat på en platå. Testa att: Se över maten. Kanske äter du för lite? Ibland hjälper det att gå upp lite i kalorier.

Öka intensiteten på dina pass. Kanske kan du öka på vikterna eller minska vilan mellan övningarna?

JONNA KARVONEN

ARTIKELN HANDLAR OM