Träning

Träna som en mjukis – leverera som en tuffing

Av: 

Shirin Rågby Djavidi

WELLOBE

Vill du komma igång med din träning, men är rädd att få ont i ryggen eller knäna? Var snäll mot dig själv och skynda långsamt. Träning behöver inte vara explosiv – ta det lugnt i början och få resultat som varar.

Skonsam träning är inte detsamma som mesig träning. Det är  träning som inte belastar leder och ligament lika mycket som annan träning. Det finns flera anledningar till att träna extra skonsamt. Du kan ha haft en skada, opererat dig, väga för mycket, ha ont någonstans eller av någon annan anledning inte kunna köra på för fullt.

Skynda långsamt

Det är mycket som händer i kroppen när du ska börja träna eller lägga om dina livsstilsvanor. För en del blir det en riktig helomvändning. Det händer saker både fysiskt och mentalt. När du fokuserar på det fysiska gäller det att skynda långsamt. Alla människor är unika – det är något du bör ha i bakhuvudet när du börjar din nya livsstil. Eftersom vi alla utgår från våra individuella förutsättningar bör du tänka på att vad som är toppenbra för din vän – kanske inte alls funkar för dig.

Olika typer av skonsam träning

Det finns en uppsjö av olika sorters träningsformer som är skonsamma och snälla för kroppen. För att nämna några finns simning, vattenjympa, cykling, stavgång, yoga, pilates, lättare styrketräning och tai chi. Simning är extra bra eftersom du får ett naturligt motstånd genom vattnet, samt att du blir viktlös och därmed inte belastar något alls. Styrketräning är det bästa sättet att belasta musklerna på. Du stärker ditt skelett samt får en ökad muskelmassa, vilket också i sin tur ger en ökad förbränning. Det är också toppen för att stärka upp bålen som är vår inre korsett och den delen som håller ihop hela kroppen.

Raska promenader – innan löpning

Det pratas mycket om löpning och alla fantastiska fördelar kring det. Men innan du kommer dit behöver du träna med raska promenader först. Vid varje fot isättning när du löptränar lägger du tre gånger din kroppsvikt på fotleden och knäleden. Därför är det bra att gå ner i vikt innan du börjar springa för att minska belastningen på lederna.

Träning som passar alla

Alla dessa träningsformer är olika sätt att träna, hålla igång, skapa nya goda vanor – men på ett mycket skonsamt sätt. Och även om du skulle vara van vid explosiv och mycket intensiv träning, kan den här typen av träning ibland vara ett mycket bra komplement. Ju mer varierad träning, desto bättre resultat.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning

Simning