Wellobe

Bli ett vitaminproffs

Av: 

Sanna Eriksson

WELLOBE

Känner du dig orkeslös? Har träningen kört fast? Kanske är det dags för lite vitaminer eller mineraler? Vi har frågat fyra näringsforskare om deras egna intag.

"Jag äter vitlök för att inte bli förkyld"

Fredrik Paulún, fil mag, näringsfysiolog och författare till boken "Allt om fettförbränning":

– Jag har arbetat professionellt med kosttillskott sedan slutet av 80-talet och har själv hunnit prova det mesta. Många preparat är bra att ta vid vissa tillfällen, till exempel röd solhatt och vitlök för att minska risken för förkylning. Vid vissa perioder av styrketräning brukar jag använda kreatin och ibland ett proteinpulver. Det är dock bara några enstaka preparat som jag använder året runt:

– Fiskolja med tillsats av GLA eftersom jag inte äter så mycket fisk".

– Vitamin-mineraltillskott.
– En särskild antioxidanttablett som innehåller nästan 15 olika antioxidanter. Det är viktigt med flera olika eftersom de har lite olika egenskaper.

– En tablett med magnesium och kalcium. Dessa mineraler och de ämnen som är bundna till dem tar mycket plats i tablettform, och det krävs därför ett helt eget preparat för dem.

"Proteinerna gör att jag orkar hela dagen"

Susanna Ehdin, fil dr, författare till boken "Den självläkande människan":

– Det ideala vore att klara sig utan kosttillskott, men med tanke på kostens allt sämre näringsinnehåll och vår stressade samtid så behövs de. De senaste sex åren har jag gjort hårmineralanalyser och tagit tillskott i enlighet med mina individuella behov, de flesta mineraler och vitaminer i skiftande koncentration. Men generellt sett ser jag till att varje dag få i mig:

– 1-2 stycken 0,5 gram vitamin C.

– Två stycken E-vitamin (200IU) + selen.
– En styck vit B12 samt folsyra.
– 2-4 Minplex B (innehåller 100 mg magnesium).
– Matsmältningsenzymen Allzyme eller omega 3-kapslar (Pikasol).

"Varje kväll äter jag vitaminer för bättre hy"

Iréne von Arronet, kostrådgivare:

– Jag tillhör periodarna på kosttillskott. Ibland slarvar jag, men det visar sig snabbt i form av minskad energi och stresstålighet. Därför har jag gjort i ordning en liten fiskedragslåda med alla tabletter i olika fack så att jag lätt kan ta min dos varje morgon.

– Två tabletter av en stark multivitamin - Multigenics - och antioxidanten Bio-antioxidant och en kapsel Q10 (BioQinon Gold).
– Extra magnesium (magnesiumglycinat) för att klara stressen bättre. – Glukosamin eftersom jag har haft lite känning av en ärftlig artros i ena lillfingret.

– På kvällen tar jag Imedeen-tabletter för huden.
– Två tabletter Remifemin för att förebygga klimakteriebesvär.
– Dessutom dricker jag Molkosan nästan varje dag. Är det förkylningar på gång tar jag Esberitox samt en jättegod zinktablett, Dinamint C 36. Ja, jag är nog en bra kund i hälsobutiken, men peppar, peppar, jag är nästan aldrig sjuk!

"Jag ökar C-vitamindosen när jag har det stressigt"

Magnus Nylander, med. dr, näringsforskare:

– Jag tar alltid ett grundläggande kosttillskott:

– Nylanders "OptiChain", en special-pack som innehåller en balans av alla mikronäringsämnen plus speciella flavonoid-karotenoidkomplex och särskilda tarmbakterier.

– Till detta lägger jag cirka 5 ml av fiskoljan Eskimo-3 plus, två kapslar Gamma-E som utgör en mix av naturliga tokoferoler.
– Vid stress ökar jag C-vitamindosen till 1,5-2 gånger per dag. Två tredjedelar Ester-C och en tredjedel askorbinsyra.
– Om jag utsatts för förkylningsvirus tar jag en stötdos vitamin C och fortsätter sedan med 0,5 gram varannan timme under den dagen. Numera blir jag förkyld mindre än en gång per år. När jag inte skötte kost och kostillskott hade jag cirka tre lättare förkylningar per år.

Publisert: