”Äter glass varje dag – men har ändå gått ner i vikt”

Uppdaterad 2018-11-28 | Publicerad 2015-06-26

Som produktionsansvarig på en av landets största glasstillverkare ingår det att äta glass varje dag. Ändå har Jonas Larsson, 32, från Falkenberg gått ner 25 kilo.
– Det gäller bara att vara smart. Man kan i princip äta vad som helst och gå ner i vikt.

Jonas Larsson beskriver det själv som "gravidkilon". För det var ungefär samtidigt som sambon Linda väntade deras första son Gabriel som även Jonas började gå upp i vikt.
– Det blev godis både på helger och vardagar. Dessutom åt jag på tok för stora portioner eftersom jag inte slutade när jag var mätt, utan fortsatte bara för att det var gott.

Testade måltidsersättningar

Det var dock nio år sedan. Och Gabriel har både hunnit få lillebrodern Milton samt se sin pappa gå både ner och upp i vikt – och ner igen.
– Först när jag nådde 122 kilo ramlade polletten ner. Då testade jag en webbtjänst med måltidsersättningar. Den gick ut på att snabbt gå ner i vikt med soppor och proteinshakes, för att sedan övergå till vanlig mat igen. Men det funkade inte alls.

Såg aldrig sig själv som "soffpotatis"

Visserligen gick Jonas ner 20 kilo, men när han började äta som vanligt igen kom de tillbaka minst lika snabbt som de försvunnit. Och även om han aldrig riktigt såg sig själv som en "soffpotatis" så var det just det han hade blivit, säger han.
– Jag började leta aktivt på nätet efter någonting som inte skulle innebära för stora uppoffringar i vardagen, utan som skulle kunna passa min livsstil som skiftarbetande fotbollstränare och två-barns-pappa.

Svullen efter all julmat

Till slut gick Jonas med i Viktklubb med rekommendationen att hålla sig till max 2 300 kalorier per dag. Sagt och gjort. För att hålla koll tog han hjälp av Viktklubbs mobilapp.
– Det var bara jobbigt den första veckan eftersom jag var lite svullen av all julmat. Men jag behövde inte sluta med någonting utan kunde äta exakt samma saker som innan. Enda skillnaden var att jag började väga och mäta all mat – och föra in den i min loggbok i appen.

25 kilo lättare

Inte helt oväntat började Jonas direkt tappa vikt, med ungefär ett kilo i veckan. Då blev det också lättare att börja röra på sig och snart började han promenera.
I dag är Jonas hela 25 kilo lättare. Och den stora skillnaden är att han tycks hålla sin nya vikt. Han kör löpning två-tre gånger i veckan med sina löparpolare Peter och Milla, och har nyss tagit milen på under en timme – precis lagom till Falkenbergs Stadslopp och Varbergsloppet. Dessutom tränar han sonens fotbollslag IF Böljan. Och arbetet? Det stortrivs han med.
Måste du verkligen äta glass varje dag på jobbet?
– Ja, den måste kvalitetstestas minst en gång i timmen. Så jag är verkligen beviset på att det går att äta god glass ofta – och ändå gå ner i vikt.

Vill du också testa Viktklubb? Läs mer här

Följ ämnen i artikeln