Gick ner i vikt och blev maratonlöpare

Uppdaterad 2016-06-08 | Publicerad 2015-04-14

Joachim Heimen, 27, från Oslo lade fotbollsskorna på hyllan. Samtidigt fortsatte han äta som vanligt och gick kraftigt upp i vikt. Men från att ha vägt hela 109 kilo har han nu ett enda mål i sikte: Att genomföra ett helt maraton.

Från att ha spelat fotboll nästan varje dag tog vardagslivet en abrupt vändning när Joachim Heimen, 27, från Oslo plötsligt skadade sig. Han tvingades lägga fotbollsskorna på hyllan och gick med samma mängd mat, men inte fullt lika mycket träning, sakta men säkert upp i vikt.
– Till slut fick jag nog. Jag gillade absolut inte det jag såg i spegeln och hade flera gånger försökt gå ner i vikt – men utan att lyckas. Tillslut bestämde jag mig för att någonting verkligen måste göras, säger Joachim Heimen.

Har hela tiden haft godsaker hemma

Joachim Heimen startade ett program i Vektklubb*. Vikten stod då på 108,9 kilo.
– Även om målet har varit att gå ner i vikt har jag dock sett till att unna mig saker – i måttliga mängder. Från att ha ätit hela chipspåsar eller chokladkakor har jag begränsat mig till några gram. Ostbågar har till exempel alltid vara favoriter och nu har jag under hela resan haft dessa godsaker hemma bara för att bevisa för mig själv att jag kan motstå dem. Och hittills har det gått bra, jag har faktiskt inte varit sugen heller.

”Jag har faktiskt aldrig behövt gå hungrig”

Svårast har varit att sluta med läsk, men den har ersatts med Cola Zero, mineralvatten och vanligt vatten. Joachim har även vägt mat för att veta hur många kalorier han har fått i sig.

– Stunder då jag har kommit hem och bara velat ta något snabbt har det varit jobbigt. Men då har jag använt en gammal strandbild som motivation och dit vill jag inte återvända.
Innan kunde Joachim också ta om av maten flera gånger, men nu har verktygen i Vektklubb lärt honom att äta lika gott utan att behöva ta lika mycket.
– Jag har faktiskt aldrig behövt gå hungrig, men har ändå gått ner i vikt.

”Jag behöver inte tacka nej”

I dag består Joachims kosthållning enbart av goda, hälsosamma livsmedel. Den är inte extrem utan bygger bara på enkla principer, som exempelvis att välja magra produkter och att inte äta allt utan att istället spara mat till lunchlådor.
– Samtidigt kan jag ändå fortsätta unna mig och behöver inte tacka nej till en kaka, lite chips eller en chokladbit. Det blir bara inte lika ofta längre och absolut inte i så stora mängder.

Gått från 109 till 85 kilo

Vad gäller träningen så är Joachim typen som gärna har ett mål. Hans är att genomföra ett maratonlopp och hans delmål var att klara det norska Sentrumsløpet på 10 kilometer på under 45 minuter. 2013 sprang han det på 53:54. Men efter att ha tränat fyra gånger i veckan, styrketränat för att stabilisera kärnmuskulaturen och dessutom gått ner i vikt, klarade han det på 44:36. Samtidigt klockade han även in ett halvmaraton på 1:45:26.
– Nu när jag har gått från 109 till 85 kilo ser världen verkligen helt annorlunda ut. Självkänslan är på topp och vardagslivet har blivit så mycket lättare. Lyckligtvis har jag dessutom en flickvän som är intresserad av kost och träning, vilket gör det lite mer spännande när vi kan experimentera och laga nya hälsosamma maträtter tillsammans.

Joachims bästa tips

1. Sätt upp ett personligt mål
Kanske är det ett lopp du vill springa, en fjälltopp du vill bestiga eller bara ett par favoritbyxor du vill i. Det viktigaste är att sätta upp ett mål som är realistiskt och ger en känsla av egenmakt när det väl är uppnått. Kom ihåg att du gör det här för att du ska må bra, inte för någon annans skull.

2. Kom ihåg att även unna dig saker och ting
Själv hade jag aldrig klarat det här om jag hade vetat att jag aldrig skulle få smaka på en enda ostbåge eller chokladbit igen. Det behöver dock inte betyda att man måste äta hela påsen eller chokladkakan. För mig har det till exempel hjälpt att måtta upp allt som är gott.

3. Skriv ner allt du äter, dricker och rör på dig
Ta gärna hjälp av någon form av program för att kunna logga all mat och motion så att du har kontroll redan från starten. Det är nämligen när du förbränner mer än du stoppar i dig som du går ner i vikt.
* Vektklubb är den norska motsvarigheten mot svenska Viktklubb.

Låt oss hjälpa dig nå din målvikt

Elisabeth Stigum, Vektklubb