Gå ner i vikt

Så många ljuger om vad de äter

Av: 

Sofia Yoo

WELLOBE

Forskaren: ”Många ljuger till och med för sig själva”

Har det någon gång hänt att du medvetet har ljugit om vad du äter eller väger?
Kom igen, handen på hjärtat – det har vi alla gjort.
Studier visar att upp till 70 procent till och med ljuger för sig själva.

Att berätta för andra hur mycket man äter och väger kan vara känsligt. Särskilt om man dras med några kilon extra och inte känner sig bekväm med sin vikt. Hela 40 till 70 procent ”underrapporterar” till exempel vad de äter. Och traditionella kostundersökningar visar dessutom att överviktiga tenderar att göra det i högre grad än normalviktiga, menar Madeleine Svensson, som specifikt forskar om potentialen av Internet när det kommer till hälsosamma vanor.
– När det kommer till webbaserade metoder för viktminskning, såsom exempelvis Viktklubb, är däremot inte underrapporteringen av vikten så hög som man skulle kunna tro. Nya studier visar att den endast underrapporteras i snitt –1,2 kilo på nätet, vilket inte är så jättemycket i det stora hela, säger Madeleine Svensson.

Bättre resultat på nätet

När det gäller rapportering av kostvanor  på nätet, genomförde Madeleine Svenssons forskargrupp en studie år 2014, som dessutom uppvisade goda resultat på att webben fungerar bra – eller till och med bättre än traditionella metoder.
– Deltagarna överrapporterade faktiskt mer när de lade upp mat på vår interaktiva tallrik i datorn, än när de lade upp mat på riktiga tallrikar. Dessutom kunde vi se att deltagarna som var överviktiga överrapporterade i högre grad än normalviktiga, vilket alltså går emot tidigare studier.

”Alla steg i rätt riktning är bra”

Madeleine Svenssons slutsats av det här är att webben faktiskt förbättrar rapportering av såväl vikt- som kostvanor.
– Man kanske får mer tillförlitiga resultat eftersom man kan vara anonym på ett annat sätt än i verkligheten. Sedan hjälper man ju sig självp å ett annat sätt, för om man svarar ärligt blir hela viktminskningen och vägen dit ärligare och mer korrekt.
Överlag ser hon därmed positivt på viktminskningstjänster på nätet och har specifikt granskat och betygsatt just Viktklubb.se i sömmarna (den artikeln hittar du nedan).

Foto: Magnus Andersson

Vilka är de avgörande skillnaderna mellan Viktklubb och liknande viktminskningstjänster  som inte är webbaserade?
– Det är svårt att säga. Det är klart att det finns fördelar både med att gå ner i vikt "live" och på webben, men en stor styrka med Viktklubb är att den finns tillgänglig i princip när som helst och var som helst. Sedan har jag inte undersökt specifikt om det är loggboken, menyförslagen, recepten, artiklarna, Mötesplatsen eller experterna som man har som mest användning för. Men det viktiga är att det fungerar. Männen går i snitt ner i 7 procent och kvinnorna 6. Och går man ner i snitt 10 procent brukar vi säga att kroppen förändras så mycket att man kan sluta med en hel del mediciner, om man äter det. Så alla steg i rätt riktning mot en mer hälsosammare livsstil är bra.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gå ner i vikt

Kost