Så gör du städningen till ett träningspass

Uppdaterad 2017-01-09 | Publicerad 2016-12-21

Leila Söderholm visar dig hur du förvandlar tråkig städning till ett bra träningspass

Dammsuga, moppa och tvätta fönster.
Oavsett vad du behöver städa kan du enkelt förvandla dina tråkiga städuppgifter till ett riktigt bra träningspass.
Här visar Viktklubbs träningsexpert Leila Söderholm hur du ska göra.

Att städa kan vara ett riktigt tråkigt måste men det kan också bli ett riktigt bra träningspass. Här visar Leila Söderholm hur du kan ut passa på att träna medan du dammsuger, moppar golven, dammar och putsar fönster. Helt enkelt hur du förvandlar något du måste göra till perfekt vardagsmotion.

– När du städar se till att göra det med fart och ta i allt vad du kan. Städningen går snabbare och din kropp får rejält med rörelse som påverkar både förbränningen, musklerna och humöret, säger Leila Söderholm.

Behöver du komma i form? Bli medlem i Viktklubb nu

Det första du behöver göra innan du plockar fram dammsugaren är att röja undan leksaker, smutstvätt och annat som ligger på golvet. Se till att du får in ett benböj varje gång du plockar upp något. I ett hem med mycket leksaker på golvet kan du få till ett riktigt bra benpass bara på förarbetet!

– Räkna hur många benböj du får ihop varje gång du plockar smutstvätt, leksaker eller ställer iordning skorna i hallen. Du kommer att bli förvånad hur mycket motion det går att få in bara genom hushållsarbetet. När du gör benböj jobbar du med våra stora muskelgrupper vilka kräver mer energi och får hjärtat att jobba lite hårdare, vilket stärker hjärtat, säger Leila Söderholm.

Efter du röjt undan är det dags att plocka fram dammsugaren. Här går det att få till ett riktigt bra och varierat träningsprogram. Här hittar du några förslag på övningar du kan göra medan du dammsuger bort allt damm från golven.
Benböj

Benböj kan man aldrig göra för många av. Övningen är enkel bara att böja på benen och sedan ställa dig upp igen.

Utfall och slide

Utfall är en annan bra övning som är perfekt att göra medan du dammsuger. Passa på och ta utfallen i lite olika riktningar så att du får med dig allt damm och smuts från golvet.

– Det är perfekt att dammsuga och moppa i utfall. Varför stå rakt upp och ner när du faktiskt kan styrketräna under din städning. Lår, rumpa och bål får sig en omgång samtidigt som det blir rent och fint, säger Leila.

Slide

När det är dags att komma åt smutsen i hörnorna passar det bra att göra lite slides. Förflytta dig med utfall i sidled. Kom ihåg att göra åt båda håll!

Plankan och jägarvilan

Dags att dammsuga under sängen och soffan? Passa på att stå i plankan samtidigt så får magmusklerna en omgång samtidigt som du får rent i hemmet. Svårt att stå på tårna? Ingen fara du kan lika gärna stå i plankan på knäna.

Jägarvilan

Ta en paus från utfall och plankan och sätt dig i jägarvila. Sitt så länge du orkar innan du förflyttar dig till en ny position.

Moppa golvet

Efter du dammsugit hemmet är det dags att plocka fram moppen och sätta igång med övningar. Precis som med dammsugaren kan du enkelt göra benböj, slides och plankan.

När du tröttnat på benböj och plankan kan du sätta fart på rygg och armmusklerna och köra lite rodd med moppen. Tänk bara på att du har mycket plats runt omkring dig och att du kramat ur vattnet ur moppen ordentligt.

Du kan även köra benböj med moppen som en skivstång som avslutning för att sträcka ut muskulaturen kring skuldrorna ordentligt.

Dammtorka, skaka mattor och putsa fönster

Innan du lägger tillbaka mattorna på de nystädade golven så glöm inte att skaka av dem ordentligt.
 

Dammtorka högt upp

Att dammtorka är en annan sak som kan ge dig riktigt bra träning – framförallt om du behöver dammtorka högt upp.

– När du sträcker dig efter något högt upp eller dammar fönsterlister så passa på att sträcka på dig och lyft gärna en fot. När du gör det aktiveras magen och hela bålen. Gör dig så lång du kan så ofta som möjligt, säger Leila Söderholm.
 

Putsa fönster

Att putsa fönster kan vara ett riktigt slitjobb, men det är också en väldigt bra träning. Täck in så många fönster du bara orkar. Bor du litet kan du byta ut fönster mot speglar och tavlor som alla kan behöva en riktig putsomgång.

– Det gäller att torka ganska snabbt för att slippa ränder, därför passar fönsterputsning perfekt som träning för armar, bröst och för mage. Magen är med och ger dig kraft att putsa med dina armar. Nästan all rörelse kräver att magen är involverad det är därför den är viktig att träna, säger Leila Söderholm.

Nu är förhoppningsvis hela huset rent och din kropp har fått sig ett rejält träningspass.

– All rörelse som blir av är bra oavsett vad du gör. Väljer du att städa flera timmar om dagen så är det rörelse som räknas lika mycket som en promenad, säger Leila Söderholm.