Träning

9 myter om träning

Av: 

Rebecka Wållgren

WELLOBE

Yoga är bara avslappning och situps gör magen platt. Eller? Träningsexperten Shirin Djavidi reder ut 9 vanliga myter om träning och fettförbränning.

1 Om man inte kan träna regelbundet så är det ingen idé att träna alls.

FALSKT ”Det är alltid bra att träna. Det är alltid bättre att göra någonting istället för ingenting. Men du får inte samma positiva effekter om du inte tränar regelbundet.”

2 Plankan och situps kommer att få min mage platt.

FALSKT ”Ingen enskild övning kommer att ge dig platt mage. Det är helheten som gör det med varierad och regelbunden träning, för hela kroppen. Kondition och styrketräning, tillsammans med bra mat i lagom mängd.”

3 Lyfter kvinnor vikter kommer de att se ”kralliga” ut.

FALSKT ”Det krävs enormt mycket för att bli ”krallig”. Det är absolut ingen fara för kvinnor att träna styrketräning. Tvärtom. Kvinnor behöver bygga muskelmassa. De behöver styrkan för skelettet och för musklerna. Bland annat för att förebygga benskörhet.”

4 Efter träningen är förbränningen på topp och jag kan äta vad jag vill.

NJA ”Förbränningen är på topp direkt efter ett tufft pass. Men då vill ju kroppen ha bra mat, med bra kolhydrater och proteiner, för att kunna hjälpa kroppen med återhämtningen och uppbyggnaden. Om du äter chips och Coca cola har kroppen inget att ”bygga” på, samt att skräpmat är aldrig bra för kroppen.”

5 Vill man bygga muskler ska man undvika konditionsträning.

NJA ”Du bör alltid träna en blandning av kondition och styrka. Men om du vill bygga bör du dra ner på konditionen och öka styrkepassen.”

6 Yoga är bara bra för smidighet och meditation.

FALSKT ”Yoga är bra för en ökad smidighet och för att stilla sinnet men också som styrketräning för kroppen. Den gör dig stark och uthållig, dock inte den typen av styrka som du får av tunga skivstänger. Med yoga får du mer tonade muskler samt att den hjälper dig att träna upp ditt fokus.”

7 Svettas du inte tränar du inte.

FALSKT ”Svett är kroppen sätt att kyla ner sig för att skapa en behaglig temperatur. Hur mycket man svettas, styrs av det så kallade sympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet tillhör den del av kroppens nervsystem som man inte kan kontrollera med viljan. Vissa svettas mer än andra. Så två personer som tränar exakt samma sak kan svettas helt olika. Därför stämmer det inte att du inte tränar bara för att du inte svettas.”

8 Styrketräning hjälper mig att bygga muskler men inte att gå ner i vikt.

FALSKT ”Med en ökad muskelmassa får du en ökad förbränning, en vältränad person har alltid en högre förbränning än en otränad.”

9 Det ultimata är att träna 6-7 gånger i veckan.

FALSKT ”Det som är ultimat för en person kan vara katastrof för en annan. Alla måste lägga upp sin träning efter sina egna förutsättningar. Vill man dessutom ha resultat från sin träning, behöver man lägga in vilodagar. Vid träning bryter man ner kroppen, för att bygga upp den i vila. Så vilodagar är absolut nödvändiga. Men en vilodag kan också bestå av en promenad. Man behöver inte ligga på soffan för att vila.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning