Träning

Hur bränner man fett bäst?

WELLOBE

Vi kan påverka vår fettförbränning mer än vad vi tror.

Vi kan faktiskt påverka vår fettförbränning mer än vad vi tror. Men hur? Läs vidare så får du se.

Bränna fett och kroppen

Egentligen kan man säga att kroppen börjar bränna fett vid två olika tillfällen. Det ena är när vi äter något som innehåller fett och det andra är när kroppen går in i tillståndet ketos och därmed förbränner bara fett för att få energi istället för kolhydrater.

Läs mer om ketos här

Effektivt sätt att bränna fett

Till en viss gräns kan man själv styra hur mycket fett kroppen ska förbränna. Är man normalviktig, och vill behålla den vikten, gäller det att göra sig av med de kalorier man får i sig. Vill man däremot gå ner i vikt måste ha ett underskott av kalorier. Bara då kan kroppen bränna det överflödiga fettet. Ett normalt dagligt intag brukar ligga mellan 1800-2500 kalorier beroende på kön, ålder, längd och vikt.

Räkna ut hur mycket du behöver för att nå din målvikt här

Bränna fett snabbt

Om vi utgår från att man vill gå ner i vikt, och därmed vill bränna fett snabbt, så finns det en risk för att vi nu kommer att göra dig besviken. Det går inte fort att gå upp vikt, och därmed inte heller att gå ner. Det som visat sig ge bäst resultat är att hitta en diet som passar en i det långa loppet. Ofta handlar det nämligen om att göra en livsstilsförändring. Strikta dieter, med få kalorier eller där man måste utesluta exempelvis kolhydrater, fett eller protein helt, kan vara svårt i längden och därmed tappar man motivation. Om man utesluter fett helt från sin kost finns det stor risk att man blir hungrig och istället får i sig de kalorierna på annat håll (från större portioner kolhydrater till exempel).

Däremot visar studier att motion och träning ökar fettförbränningen eftersom det drar mer kalorier.

Bränna fett på låren

Visst önskar vi att man kunde bränna fett snabbt på magen eller få smalare armar men tyvärr fungerar inte kroppen så. Punktförbränning fungerar inte. Det går däremot att träna upp olika delar av kroppen, men i slutändan är det kosten som avgör om det kommer att synas eller inte.

Läs mer om hur man kan få platt mage här

Bränna fett av att gå

Ja det går faktiskt att öka fettförbränningen bara genom att gå. Kroppen behöver då mer energi än när den sitter still och förbränner därmed mer.

Bränna fett och kost

Vad man äter och hur mycket avgör vad som händer med det man stoppar i sig. Äter man ett överskott av kalorier omvandlas energin till fett som lagras i depåer på vår kropp. Att tänka på vad vilken mat man äter är därmed det viktigaste när det kommer till att bränna fett och få kontroll på vikten. 

Livsmedel som förbränner fett

Egentligen är det in- och uttaget av kalorier som styr vad som händer med fettet i kroppen. Men det finns vissa livsmedel som sägs ge fettförbränningen en skjuts i rätt riktning. Starka kryddor, som chili eller peppar, är ett knep, precis som att dricka mer kaffe eller grönt te. Också yoghurt, med dess hälsosamma bakterier, kan påverka. Man ska också dricka mycket vatten och inte heller gå för lång tid utan mat eftersom det kan stoppa upp förbränningen.

Äppelcidervinäger – bränner det fett?

Nej det finns inget som säger att en diet på äppelcidervinäger i längden ger bättre resultat på fettförbränningen än om man är utan.

Bränna fett och träning

Äta innan träning

Det är alltid bra att äta innan träning, eftersom man då orkar mer. Kroppen behöver energi för att kunna ta i. Man ska dock inte äta för tätt inpå, eftersom man då kan få ont. Ät gärna 2-3 timmar innan.

Bästa träningen för att bränna fett

Den bästa träningen för att bränna fett är den som blir av. Ju mer kalorier man förbränner ju mer fett förbränner man och tränar man något man tycker är roligt och trivs med kommer man antagligen göra det längre och oftare.

Många undrar om det är mer effektivt att cykla eller springa, gå eller jogga och om yoga också bränner fett. All motion bränner kalorier. Det man däremot kan tänka på är att större muskler drar mer energi. Att tro att bara konditionsträning bränner fett är därmed en myt. Man bränner fett med styrketräning.

Bränna fett efter träning

Ett träningspass ger inte bara effekt under själva utförandet – utan också efter. Kroppens förbränningsnivå höjs i takt med tränandet och håller den nivån upp till ett par timmar efter träningen. Att röra på sig ett par gånger per dag kan därmed vara bra. Varför inte göra 2-3 styrkeövningar när man kommer hem från jobbet? Eller kanske till och med innan om man hinner.

Äta efter träning

Även efter träning är det bra att fylla på med energi. Det gör att kroppen lättare återhämtar sig. Förbränningen går dessutom på högvarv efter ett pass.

Bränna fett utan träning

Det går absolut att bränna fett utan att träna, även om träning och motion förstås alltid är bra för kroppen. Gör man sig av med mer energi än man får i sig bränner kroppen mer fett. Vill man bränna fett utan att träna gäller det ha koll på intaget av mat och dryck.

Bränn fett med övningar hemma – läs mer här

Bränna fett och bygga muskler

Att det skulle gå att förvandla fett till muskler är en myt, men däremot går det att minska fettmassan samtidigt som musklerna blir större. Det man kan tänka på är att inte äta för lite, eftersom kroppen då orkar mindre och man kanske inte får ut så mycket av sin träning. Att bygga muskler tar mycket energi och därmed behöver man också fylla på med det både innan och efter.

Janneke Wackerberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Wellobe

/

Träning

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning