Här är kaloribovarna på midsommarbordet

Publicerad:
Uppdaterad:

WELLOBE

Matjessill och gräddfil, jordgubbstårta och snaps.
Vilka är egentligen de största kaloribovarna på midsommarbordet?
Här reder Viktklubbs dietist, Josefine Jonasson, ut de värsta fällorna.

Självklart ser traditionerna lite olika ut från familj till familj. Men de allra flesta har i alla fall sill, nypotatis, gräddfil, jordgubbstårta och snaps som stående inslag på midsommarbordet. För att dryga ut mängden mat ytterligare, lägger vissa även till bröd och smör, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Lite som vid jul.

– Sedan har vi ju det här med grillandet också. Många äter sillunch på dagen och fortsätter sedan med att grilla på kvällen. Som vid de flesta högtider kanske man också sitter och äter lite längre, vilket gör det ännu viktigare att hålla koll på den mängd mat man faktiskt får i sig. För under högtider blir det oftast större portioner, säger Josefine Jonasson.

Midsommarsnapsen värst

När det kommer till själva sillen är den däremot inte den värsta boven på midsommarbordet. I alla fall inte om man talar om matjessill. Den innehåller visserligen fett, men bra sådant.
– Eftersom alla inte gillar matjessill kompletterar många även midsommarbordet med andra typer av sill. Och även om de kanske innehåller färre kalorier, innehåller inläggningarna oftast sämre fett än vad vanlig matjessill gör.

En annan kaloribov på midsommarbordet är gräddfilen, som vissa dessutom byter ut mot ovispad vispgrädde. Och för att inte tala om midsommarsnapsen.
– Det är nog en av de största bovarna på midsommarbordet, just eftersom man inte tänker på hur många kalorier några få centiliter starksprit innehåller.

Allt handlar om att ha kontroll

Det största problemet, menar Josefin Jonasson, är dock avsaknaden av grönsaker och frukt. För traditionellt sett är det enda gröna den klippta gräslöken eller dillen i gräddfilen.
– Det som verkligen saknas är alltså grönsaker att fylla ut portionerna med, annars fyller man upp dem med annan mer energität mat i stället. Ögat vill gärna ha en full tallrik. Det klart att man ska kunna få äta tårta och dricka snaps på midsommarafton om det är någonting man tycker är viktigt. Men allt kommer hela tiden tillbaka till att det handlar om att göra det med kontroll. Visst kan man ta en hutt, men man kanske inte måste ta fem bara för att det är midsommarafton.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN