Wellobe

Åtta luriga matfällor

Av: 

Rebecka Wållgren

WELLOBE

Hur nyttigt är det egentligen med juice, surdegsbröd och mörk choklad?

Viktklubbs dietist Josefine Jonasson hjälper dig att ­genomskåda kalorifällorna.

På vissa matvaror kan vi se fett och socker med blotta ögat. ­Andra ser ut och känns nyttiga men är egentligen riktiga kaloribovar, proppfulla med fett och socker.

– Det gäller att skaffa sig kunskap om var kalorierna finns. Titta på förpackningen, hur mycket fett, socker och kalorier finns det i dina matvaror? säger Josefine Jonasson.

”Laga från grunden”

Drycker och halvfabrikat är typiska bovar att se upp med.

– Laga din mat från grunden. Då får du koll på vad som hamnar på tallriken och du har möjligheten att välja bort fett.

Även om du bestämmer sig för en nyttig sallad till lunchen kan du hamna i en fälla.

– Man tycker att man är duktig för att man äter sallad men så tar man en massa dressing eller vin­ä­grett på, då blir det helt plötsligt ­inte nyttigt längre, säger Josefine Jonasson.

Yoghurten lurig

Den smaksatta yoghurten med låg fetthalt är en annan bov. Det är ofta tillsatt socker i smaken vilket gör att kaloriinnehållet faktiskt blir högre än i en naturell yoghurt med högre fetthalt. 

Åtta luriga fällor

1 Smaksatt lättyoghurt

En tallrik: ca 100 kalorier

”Yoghurten i sig är bra men det är tillsatt socker i smaken. Kaloriinnehållet blir högre än i en fetare naturell yoghurt.”

2 Surdegsbröd

En skiva: ca 70–100 kaloier

”Många tror att surdegsbröd är bättre än vanligt bröd bara för att det är gjort på surdeg men kaloriinnehållet är det ingen större skillnad på.”

3 Nötter

10 cashewnötter: ca 93 kalorier, 1 dl naturella nötter: ca 378 kalorier

”Nötter innehåller bra fett, så kan man hålla sig till ett par stycken är det okej men äter man många får man i sig väldigt mycket kalorier.”

4 Latte

En stor latte: ca 230 kalorier

”Det blir mer mjölk än kaffe i en latte. Ser man latten som ett mellanmål är det okej men ser man det bara som en dryck så är det väldigt mycket kalorier.”

5 Juice

Ett glas juice: ca 90 kalorier

”Juice är näringsrikt men innehåller mycket kalorier, även om det inte är något tillsatt socker så blir det väldigt mycket fruktsocker. Grönsaksjuice är bättre än fruktjuice.

6 Mörk choklad

En bit (10 g): ca 60 kalorier

”Det är något mindre socker i mörk choklad än i ljus men det skiljer inte särskilt mycket i kalorier. Det man kan vinna med mörk choklad är att den är mer mättande än ljus.”

7 Salladsdressing

En matsked caesardressing: ca 70 kalorier, en matsked vinägrettdressing: ca 60 kalorier

”Här tycker man att man är nyttig och äter sallad men kan man inte tänka sig att äta den utan dressing eller vinägrett blir det en fälla med mycket kalorier.”

8 Honung

En tesked honung: 23 kalorier

”Lite honung i tekoppen, lite honung i yoghurten, ett tag var det trendigt med honung på allt men det är väldigt onödigt. Honung är bara socker.”

Text: Rebecka Wållgren

Publisert: