Wellobe

Så skiljer du på negativ och positiv stress

WELLOBE

Alla blir vi stressade någon gång. Lär dig skilja på negativ och positiv stress. Det finns enkla hjälpmedel för att komma ner i varv.

Stress är en persons fysiska och emotionella respons på en förändring. Något som får vårt hjärta att slå fortare, där vi kan känna både glädje, sorg, ilska och frustration. De allra flesta förknippar ju stress med något dåligt och negativt. Och det blir det om till exempel någon systematiskt gör oss illa, fysiskt eller psykiskt, om man får sparken från jobbet eller om man går igenom en riktigt jobbig skilsmässa. Men det finns positiv stress också.

Olika typer av stress

Ett utmärkt exempel på positiv stress kan till exempel vara att föda barn. En hård vecka på jobbet men som i slutet av veckan verkligen lönar sig. Man skiljer också på långvarig (kronisk) och kortvarig (akut) stress. Kortvarig stress kan vara att man har deadline om tre dagar på jobbet eller att man hör ett jättehögt jobbig ljud från en borrmaskin. Medan långvarig stress kan komma från konstanta ekonomiska problem, ett barn som går bort eller att man lever i ett destruktivt förhållande. Det kan leda till sömnstörningar och depressioner.

Hitta balansen

När vi stressar får vi högre blodtryck, hjärtat slår fortare, ämnesomsättningen rubbas och vår kropp gör sig redo för ”krig”.

Det bästa sättet att försöka undvika den negativa stressen är att lära sig hur just din kropp fungerar. Lyssna på kroppen. Ofta får man både en och två varningssignaler om man pressar sig själv för hårt. Trixet är att hitta balansen i tillvaron.

Fem vardagsknep att stressa av

Publisert:

Aftonbladet

/

Wellobe