Träning

Övningarna som tar bort krämporna

Av: 

Shirin Rågby Djavidi

WELLOBE

Är du stel och har ont i kroppen? Viktklubbs träningscoach Shirin Djavidi tipsar om övningar du kan göra för att bli av med krämporna.

Känner du dig stel och har ont i nacken, knäna eller ryggen? Många har små krämpor helt i onödan. De mesta kan botas och förebyggas med rörelseträning.

Gjorda för att röra på oss

Vi är gjorda för att röra på oss, för att springa och jaga efter föda, bygga våra hus, ploga vår jord och för att vara ständigt aktiva. Men så ser inte verkligheten ut 2012. Nu sitter vi stilla nästan alla dygnets 24 timmar, sju dagar i veckan. Vi kanske rör på oss från skrivbordet för att hämta ännu en kopp kaffe. Vi tar bilen till jobbet, affären och till och med till gymmet. Det här är ingen bra ekvation. Det är lite som att ställa av bilen ett år och sen tro att den ska vara i toppskick när du vrider om nyckeln.

Bota och förebygga

Till följd av allt stillasittande och vårt många gånger osunda liv, drabbas alldeles för många av onödiga krämpor. Muskler och leder stelnar och vi får dålig blodcirkulation. Vi får inte tillräckligt med syre till alla delar i kroppen. Du kan både bota och förebygga detta med att vara aktiv genom vilken träning som helst egentligen. Men en bra start är enkel rörelseträning.

En kvart om dagen

En bra start är enkel rörelseträning. Enkla övningar som du kan göra hemma en kvart om dagen. Som till exempel stretch, enkla rotationer, luta kroppen framåt, bakåt, åt sidan. Gör små runda rörelser med armarna för att få upp rörligheten i axelleden. Gör samma sak med fötterna för att smörja höftleden. Använd din fantasi och ha tänket gammal hederlig jympa i huvudet. Gör det här hemma en kvart om dagen tillsammans med stretch och du kommer känna dig mycket mer rörlig och smidig. Lägg även till den livsviktiga vardagsmotionen i minst 30 minuter om dagen. Kom ihåg att små förändringar gör stora skillnader.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning