Träning

Behåll dina hälsosamma vanor – undvik ”jojo-effekten”

Av: 

Rebecka Wållgren

WELLOBE

Efter ett par veckor har du provat dina nya hälsosamma vanor ett tag. Men hur får man dem att bli permanenta?

– Du måste vårda varje förändring som du vill hålla, annars hamnar du i en jojo, säger Viktklubbs psykolog Klara Edlund.

När man är mitt inne i en viktresa och tappar sin övervikt finns det positiv respons överallt. Jeansen blir för stora, man får fina kommentarer från nära och kära, sover bättre och känner sig piggare och friskare. Men när man har nått sitt mål, hur gör man då för att fortsätta med sina hälsosamma vanor och undvika “jojoeffekten”?

– Det är det svåraste av allt. Inom loppet av ett till tre år har 90 procent av de som gått ner i vikt fått tillbaka den igen. Du måste vårda varje förändring som du vill hålla, annars hamnar du i en jojo. Kroppen vill tillbaka till den högre vikten och helst lite högre, säger Klara Edlund.

Men det finns knep. Som att skapa positiv respons för dig själv för att ersätta den du fick gratis tidigare.

– Belöna dig själv för att du har samma storlek på jeansen! Titta inte bara på siffrorna på vågen utan tala om för dig själv att du gör ett jätteviktigt jobb. Unna dig något trevligt som en spaupplevelse eller hockeybiljetter när du skött din träning, behållit samma storlek och ätit bra i tre månader.  

Det finns även konkreta metoder att hämta ur amerikanska studier.

– Det finns ett stort amerikanskt register, National Weight Control Registry, där man intresserar sig för människor som gått ner i vikt och lyckats hålla den i minst ett år. De flesta har inte särskilt många likheter alls. Förutom två saker, de tränar i princip varje dag och för matdagbok. Det är två råd att verkligen ta till sig, säger Klara Edlund.

Psykologens tips för att behålla dina hälsosamma vanor

1 Allergi

Ta hand om dig själv på samma sätt som om du hade en allergi. Hitta en ro i att det är orättvist att inte kunna äta precis som man vill fast kompisen bredvid kanske kan det.

2 Små val

Underskatta inte betydelsen av små val, de spelar roll! Trappan eller hissen, sushi eller pasta, det finns alltid ett val.

3 Ät regelbundet

Prioritera måltidsordningen och hoppa inte över måltider, äter du regelbundet så behåller du lättare kontrollen.

4 Dagbok

Att föra matdagbok är väldigt effektivt för att behålla sina hälsosamma vanor.

5 Uppmuntra dig själv

Sätt upp mål för dig själv och skapa egen positiv respons så blir vanorna mer meningsfulla.

6 Motionera

Försök röra på dig lite varje dag, lite är bättre än inget.

Text: Rebecka Wållgren

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning