Så startade Viktklubb

Kostdoktor Stephan Rössner och dietist Josefine Jonasson om Viktklubbs historia

Viktklubb startades år 2003 och var först ut med viktminskning på webben i Sverige. Och sedan dess har 500 000 medlemmar provat tjänsten med de individuellt anpassade viktminskningsprogram.
Viktklubb hör till det bästa jag har tagit fram i min karriär, säger professor Stephan Rössner.

Redan när Viktklubb startade fanns ett stort problem med övervikt. Och sedan dess har problematiken bara accelererat.
– Idag säger man att 14 procent av svenskarna är feta. Men det är troligen mer än så, eftersom de siffrorna bygger på självskattning, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet, som idag en av landets mest erkända kostdoktorer.
Vad ingår i Viktklubb? Kolla här

Så hur startade Viktklubb?
– Jo, Aftonbladet ville utnyttja Internet och ny teknik för att starta en viktklubb. Och eftersom jag och mitt team på Överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i Stockholm var störst, bäst och vackrast inom området kom de till oss,  säger Stephan Rössner.

Kunde hjälpa många fler
Josefine Jonasson, legitimerad dietist också hon från Överviktsenhten, har tillsammans med Stephan Rössner varit med från starten. Och idag bloggar hon, svarar på medlemsfrågor och är med och utvecklar Viktklubb.se kontinuerligt.
– På Överviktsenheten hade vi väldigt långa väntetider innan vi kunde ge behandling till alla som ringde och ville ha hjälp med sina viktproblem. Och Viktklubb skapade en möjlighet att kunna hjälpa många fler – med samma vetenskapliga metod som på Överviktsenheten, säger hon.
”Du kan gå ner ett kilo per vecka”
Resultatet blev en vetenskapligt baserad och individuellt anpassningsbar webbtjänst för viktminskning. Och just effektiv viktminskning på koncept.
– Med Viktklubb kan du gå ner upp till ett kilo per vecka. Det vet vi säkert. För att minska i vikt och sedan hålla sin nya vikt måste man nämligen kunna stå ut i det långa loppet. Och till skillnad från de flesta andra dieter gör man det med Viktklubb. Tack vare Viktklubb har jag kunnat behandla 400 000 personer jag aldrig har sett. Det har kommit fram folk till mig i affären och tackat. Och jag är fortfarande jättestolt över att jag var med och tog fram det, säger Stephan Rössner.
Kolla: Så fungerar Viktklubbsmetoden
Viktklubb i forskningen
En viktig del var att tjänsten även skulle vara användbar inom överviktsforskningen, så ett villkor redan från starten var att datan som samlades in också skulle kunna användas som forskningsbas.
– Det skulle vara trovärdigt, forskningsbaserat, mätbart och inte en massa flum, säger Stephan Rössner.
Den insamlade datan resulterade bland annat i Josefine Jonassons licentiatavhandling ”Weight loss programmes over the internet – opportunities and limitations”  2007 och artikeln ”An Internet-based weight loss programme – a feasibility study with preliminary results from 4209 completers”  (publicerad i Scandinavian Journal of Public Health 2009).
Regelbundenhet en framgångsfaktor
Resultaten visade att de Viktklubb-medlemmar som efter 6 månader lyckats bäst var de som vägt sig mest regelbundet (minst 12 av 13 möjliga tillfällen de senaste 3 månaderna). En annan viktig faktor var könet: Efter 6 månader hade männen gått ner 7,2 (+- 4) kg och kvinnorna 4,4 (+- 4.9) kg. 29 procent av medlemmarna hade då gått ner 5-10 procent av sin startvikt. 20 procent hade gått ner mer än 10 procent av sin startvikt efter samma tid.
Se hur mycket DU kan gå ner med Viktklubb

Malin Kaldo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN