Så gör du ditt julbord lite nyttigare

Josefine Jonasson ger sina bästa tips

Julen är snart här och det är dags att börja planera hur julbordet där hemma ska se ut.
Här ger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson några tips på hur du enkelt kan göra ditt julbord lite nyttigare.
– Mitt bästa tips är att satsa på många olika grönsaksrätter. Kålsallad och olika grönsallader är ett gott och fint inslag på julbordet, säger hon.

Skinka, sill, janssons frestelse, ostar, korvar och bröd. Ett traditionellt julbord har många ingredienser men väldigt få av dem består av grönsaker. Det är något som kan vara smart att satsa på om man vill hålla kalorierna nere under julhelgen.

– Det finns mängder av goda sallader man kan göra som känns juliga men som innehåller mindre kalorier än vanlig julmat. Varför inte göra en grönkåls-sallad eller en sallad på vit och rödkål med en senapsdressing, säger Josefine Jonasson och fortsätter:

– Egentligen handlar det om att tänka precis som vanligt även om det råkar vara jul. Självklart ska man äta av de saker man tycker är gott men man kan inte äta obehindrat och kanske inte alla saker. Ta de saker du verkligen inte kan vara utan och hoppa över det andra, säger hon.

Lägg till nyttiga alternativ

Har du några andra tips, utöver att lägga till grönsaker på julbordet?

– Ja, jag tycker att det är bättre på att fokusera på saker man lägger till snarare än det man inte får äta. Till exempel kan man lägga till knäckebröd i brödkorgen och på dessertbordet kan man lägga till citrusfrukter eller en fruktsallad.

Är det något speciellt man bör se upp med?

– Framförallt gäller det att begränsa hur mycket man äter. Ta en tallrik istället för flera eller använd små assietter så att du inte tar för mycket. Många saker på ett julbord har mycket kalorier men en del saker har även bra innehåll. Nötter innehåller mycket kalorier men också bra fett så är därför ett bättre val än choklad. Samma sak gäller för sillen, den har mycket bra fett medan korv. Men mitt viktigaste tips är att skippa det du inte gillar och begränsa mängderna.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN