Smala grillguiden

Publicerad 2016-06-14

Hur håller man vikten på alla grillkvällar? Vad ska man skippa och vad kan man äta med gott samvete? Viktklubbs dietist ger handfasta råd på hur du fixar grillmiddagarna – utan att gå upp i vikt.

Det kvittar om du är köttälskare, vegetarian eller fiskfantast. Sommaren är för de flesta synonym med härliga grillkvällar. Om du försöker äta sunt och gå ner i vikt är grillningen ingen viktfälla i sig, men det är väldigt lätt hänt att det blir för mycket av det goda. Viktklubbs Dietist Josefine Jonasson menar dock att det viktigaste är att tänka på mängden mat du stoppar i dig. Det är lätt hänt att man ser grillkvällar som något annat än en middag och därför äter alldeles för mycket. För att klara grillkvällarna utan att gå upp i vikt finns en del saker du bör tänka på.

Josefines smala grilltips

1. Fetare kött som tex entrecote brukar ge saftigare resultat. Vill du vara försiktig med fettet, skär bort det efter tillagning. På så sätt behåller du saftigheten men slipper få i dig onödigt fett.
2. Kyckling utan skinn (filé eller bröst), fisk och grönsaker är det bästa alternativen att grilla.
3. Egna såser som du själv gör är ofta bättre än köpta. Då har du koll på innehåll och luras inte av onödiga ingredienser. Egen tzatziki med yoghurt, vitlök och gurka är dessutom mycket godare än köpt.
4. Var försiktig med alkoholen på grillkvällarna. Självklart kan du njuta av vin eller öl, men tänk på att det är lätt hänt att det blir för mycket. Är det värt det? Ställ den frågan innan och inte efter.
5. Tänk på att problemet sällan är det man lägger på grillen, det är ofta tillbehören.
6. Se upp för kryddsmören. Välj hellre en klick egengjord tzasiki eller en annan dressing eller sås.
7. Släck törsten med kalorifri dryck. Skippa läsk och saft.
8. Tänk kvalitet istället för kvantitet.
9. Skippa färdiga marinader och gör din egen. Olja, soya och lite färska kryddor är en perfekt smakhöjare. Marinader över lag är ingen större viktfara.
10. Bakad potatis går alldeles utmärkt att äta till din grillade kött eller fiskbit. Tänk på att skippa bara smöret till.
11. På sommaren och på grillkvällarna är desserter vanligt. Se upp med för mycket glass och gör grillspett med frukt och lägg på grillen istället.

Följ ämnen i artikeln