Kostdoktorn: ”Därför fungerar Viktklubb”

Uppdaterad 2016-11-11 | Publicerad 2015-04-10

Kostdoktor och professor emeritus vid Karolinska Institutet om Viktklubb

År 2003 blev Viktklubb först ut med svensk viktminskning på webben. I dag har hela 500 000 medlemmar provat tjänsten – och hittat hem.
– Viktklubb är det bästa jag har tagit fram. Du kan gå ner ett kilo per vecka – det vet vi, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska Institutet.

Vi äter allt onyttigare, samtidigt som vi aldrig har haft så mycket kunskap om vad som är bra för oss. Vi köper allt mer färdiglagat, samtidigt som vi frossar i matlagningsprogram som hyllar råvarorna. Vi rör oss allt mindre, samtidigt som våra mobiler svämmar över av träningsappar. Hur mår vi svenskar egentligen?

Sådär, va? I dag är nästan varannan svensk överviktig. Övervikt och fetma är dessutom en av mänsklighetens snabbast ökande folkhälsoproblem. Det var det dessvärre redan år 2003, när Aftonbladet med ny digital teknik i ett nära samarbete Överviktsenheten på Karolinska Institutet, utvecklade landets första viktminskningstjänst på webben: Viktklubb.

På Överviktsenheten var väntetiderna långa. Men med Viktklubb kunde man ge alla som sökte hjälp ett alternativ direkt – med samma vetenskapliga metod. Sedan 2003 har dock tjänsten utvecklats till att både bli enklare och mer tillgänglig. Bland annat i form av en ny mobilapp som gör att man kan logga sin mat och motion – oavsett var man befinner sig.

I dag har hela 500 000 svenskar provat tjänsten. Och för många blir livet aldrig sig likt igen.
– För att minska i vikt och behålla den måste man nämligen stå ut i det långa loppet. Och till skillnad från de flesta andra dieter gör man det med Viktklubb. Det är det bästa jag har tagit fram i min karriär, säger Stephan Rössner.

Du kan räkna med oss!

I grunden handlar sund viktminskning om en enda sak: Att göra av med lite mer energi än du får i dig. Det svåra är att veta hur man ska räkna. Men det är sådant vi på Viktklubb är bra på. Det är också vi som stöttar, peppar och ger dig råd. Både när du som allra mest behöver det och när du bara vill dela med dig av dina framgångar. Och detta kan vi faktiskt garantera: Tillsammans blir det både enklare och roligare. Vi ses!

Följ ämnen i artikeln