Topplista: Detta var våra glassfavoriter 2015

Uppdaterad 2016-06-06 | Publicerad 2015-07-10

7 av 10 svenskar äter glass minst en gång i veckan under sommarhalvåret,

Vi svenskar är fullkomligt tokiga i glass, vi äter näst mest i hela Europa. Särskilt på sommaren då konsumtionen är tre gånger så stor som på vintern. Här är en lista med 10 av svenskarnas absoluta favoriter från sommaren 2015.

Regelbundet kartlägger Arla svenskarnas glassvanor. Och deras undersökningar har bland annat visat att 7 av 10 svenskar äter glass minst en gång i veckan under sommarhalvåret, vilket är nästan tre gånger så mycket som på vintern. 2014 ledde norrlänningarna glassligan och 2015 smålänningarna.

Mjukglass, vanilj och såser i topp

2015 föredrog även en klar majoritet mjukglass framför pinne och strut. Hack i häl därefter kom kulglassen. Vad gäller smaker så toppades listan av klassisk vanilj, choklad och pekannöt. Och som topping vann choklad-, kola- och jordgubbsås, tätt följt av strössel och bär. En majoritet av de svenskar som åt glass en gång i veckan eller mer föredrog dessutom att äta den i hemmets lugna vrå.

Hemmagjord glass enklare än man tror

Att äta glass ett par gånger i veckan en hel sommar blir dock en hel del. Gör man däremot egen sådan kan man själv bestämma både vad det ska kosta och hur mycket socker och grädde det ska vara i – en perfekt lösning om man vill njuta utan att behöva oroa sig för figuren. Dessutom är det betydligt enklare än man tror. Som lite hjälp på traven följer här ett enkelt, men fräscht och smarrigt recept på hemmagjord glass – på under 100 kalorier.

Glass på färska bär

8 portioner, 91 kcal/port
2,5 dl vaniljvisp (12% fett)
2 msk florsocker
2 dl färska hallon
2 dl färska blåbär

Så gör du:

1. Blanda vaniljsås och florsocker i en bunke. Vispa med en elvisp tills såsen är riktigt tjock.
2. Klä en 1 1/2 l stor sockerkaksform med plastfolie. Varva vaniljsås och färska bär i formen.
3. Låt kallna i frysen i minst 4 timmar innan servering.
4. Skär sedan loss kanterna på formen och lyft upp glassen med hjälp av plastfolien! Garnera gärna med några färska bär på toppen. Klart!

Följ ämnen i artikeln