Träning

Shirin svarar

Av: 

Shirin Djavidi

WELLOBE

Kan man gå upp av träning?

Det här är en fråga som jag tycker är extra viktig att lyfta upp, eftersom det är en vanlig fråga här i Viktklubb. Och jag kan förstå det. När man går med här hos oss vill man ju gå ner så snabbt som möjligt. Men det är mycket som händer i våra kroppar när vi gör en livsstilsförändring (och alla har vi olika förutsättningar) och allt går inte alltid som på räls som man kanske hade önskat. Men har man lite tålamod så blir det såååååå bra. Håll ut, kämpa, gör det med ett leende och tänk på att du gör världens bästa grej för din kropp och din hälsa.
När/om du inte tränat på länge och sätter igång igen kommer du att börja samla vätska, men framförallt få en ökad blodmängd. Det är något bra och ett tecken på att du gör rätt kan man säga. Det kan ju kännas orättvist många gånger. Men detta kommer på sikt att plana ut. Det här är något som sker de första veckorna bara.
När vi börjar träna, kommer kroppen behöva mer energi. Energi kräver mer syre som ska pumpas runt i kroppen, och för att vi ska klara av att ta hand om mer syre, krävs en ökad blodmängd, då syret transporteras i blodet. Så det är inte ovanligt att man faktiskt kan lägga på sig något kilo den första tiden. Jag vet att det kan låta galet, men det är något bra. Det betyder att du använder din kropp helt enkelt.
Och det positiva är att din kropp börjar sakta att förändras redan under ditt första träningspass, till det bättre. All träning vi gör är bra. Din kropp börjar skapa fler muskelceller och dina fettceller börjar sakta att krympa. Och det här är något som sker under tid.
Tanken är att du ska hålla din sunda livsstil 12 månader om året och slippa dalarna och topparna.

Men det handlar mest om kanske ett kilo. Och glöm inte, att detta planar ut.
Så jag brukar rekommendera att man använder sig av måttbandet den första tiden istället för vågen.
Om du lyfter blicken och ser det i ett större perspektiv och till din helhetshälsa, tror jag nog att du kommer att få andra tankar. Hur mår du när du börjar träna och äta bättre? Hur känns det i kroppen? Sover du bättre? Känner du dig starkare? Piggare? Friskare? Känns byxorna lösare runt midjan? Bättre hållning? Kommentarer om att du ser piggare och fräschare ut?…
Ge inte upp. För varje gång du är fysiskt aktiv ger du din kropp världens bästa present och den bästa investeringen någonsin.
 

<< Tillbaka

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning