Låt inte skilsmässan bli en skällsmässa

Skilda vägar efter semestern? Undvik fällorna som gör er till fiender

RELATIONER

Vad gör man när relationen är slut, men grälen fortsätter?

Aftonbladet Kvinna har listat de vanligaste fällorna i er nya relation som skilda.

Foto: ROBERT JOHANSSON

Har semestern varit svår? Har åskan gått även inne i husvagnen eller fritidshuset ?

Faktum är ju att vi grälar mer på vår emotsedda ledighet än i vinterns vardagslunk.

Ja, ofta resulterar en regnig sommar i separation, lagom till kräftorna i augusti och våra familjeterapeuter har sina brådaste dagar tidigt på hösten.

Vi flyttar isär, utleda på gnat och gräl, men tro inte att lugnet infinner sig helt automatiskt. Många par, särskilt de med gemensamma barn, fortsätter att gräla, fast nu på telefon eller via e-post. Gamla konflikter finns ju kvar och nya skapas.

Risken är alltså att vi får leva med de negativa sidorna i vårt tidigare förhållande, men går miste om alla glädjeämnen.

Hur gör man då för att undvika att skilsmässan blir till en skällsmässa?

Här är familjerådgivarnas bästa råd om hur du slipper trampa i de klassiska skilsmässofällorna. Att följa dem kan vara avgörande för ert välbefinnande.

1. Sök inte övertrumfa varandra med roliga aktiviteter, för att vinna barnens gunst. Gröna Lund-pappans motsvarighet är "Disney-mamman" som tar barnen till Paris över lediga helgen från IT-jobbet. I slutänden får ni båda ekonomiska problem.

2. Prata aldrig skit om din expartner med era gemensamma barn. Det skapar skuldkänslor hos barnen som ofta känner lojalitet med båda föräldrarna. I regel kommer det fram vad du sagt, med aggessioner som följd.

3. Försök inte verka lyckligare än du är inför din expartner. Alla separationer är separationer är påfrestande och låt henne eller honom istället förstå att ni delar bördan. Då blir det mindre bråk.

4. Gör dig å andra sidan inte olyckligare än du är. De samvetskval du med detta beteende skapar hos din expartner resulterar inte i försonlighet, utan i ilska från hennes eller hans sida.

5. Köp inte en ny bil eller en fin soffa till ditt nya hem direkt efter skilsmässan. Det bäddar för anklagelser om att du aldrig vågade satsa någonting på ert gemensamma liv.

6. Tänk på att skilsmässor är dyra för båda parter. Klaga inte över att du har höga kostnader. "Du med alla barnbidrag och underhåll" är den kanske vanligaste manliga gräl-repliken.

7. Ifrågasätt aldrig beslut som din expartner tagit. Du har inte längre någon rätt att lägga dig i hennes eller hans liv.

8. Fråga aldrig dina barn om mamma eller pappa har hittat någon ny partner. Svartsjuka är svårt att dölja och barnen märker direkt hur det är fatt med dig.

9. Ring inte till ditt ex i tid och otid. Dessa samtal uppfattas nästan alltid som ett utslag av kontrollbehov från din sida. Skriv brev eller mejla när du känner behov av att beklaga dig över något. Då slipper du gräl i örat.

10. Till sist, tänk på att en relation inte upphör med separationen. Du måste vårda ert förhållande som skilda. Det är ju ett "förhållande" som nästan helt säkert varar livet ut.

Frank Bergå