Förklara för mig varför Silikon är feministiskt

RELATIONER
Krönikör: Terri Eriksson, 26, är skribent och partyprinsessa.

' Kyss mig! Jag är feminist.

En morgon vaknade jag och insåg till min förskräckelse att jag är inne.

Jag borde ha förstått det. Det sägs ju att om man har samma stil hela livet, så blir man trendig åtminstone en gång i livet. Och nu har turen kommit till mig. Skoj. Oj så skoj. Men det är inte för att jag fortfarande bär min numera sjukt urtvättade Flashdancetröja (köpt på Åhléns 1983). Det är inte för de blekrosa benvärmarnas skull (köpta ungefär samtidigt, till jazzbaletten som alla mellanstadieflickor skulle tyllkjolsstudsa runt på). Det är för att jag kallar mig feminist.

Numera ska alla med själv-aktning kalla sig feminist. Deltagarna i Fröken Sverige är feminister.

Silikon har någon galning kallat ”ett feministiskt tjejprogram” (samma person får gärna på ett pedagogiskt sätt förklara för mig vari feminismen i Silikon ligger).

Spice Girls var en feministisk tjejgrupp. Och alla tjej- och kvinnotidningar behåller samma innehåll men skillnaden är nu att de kallar sig feministiska.

Jag ser dig framför mig nu. Du som läser krönikan, himlar med ögonen och suckar: ”Aldrig är det tydligen bra!”

Tillåt mig understryka: Ingen är gladare än jag om könsfrågor är i ropet. Men är dom verkligen det? Det blir läpparnas bekännelse när Fröken Sverige-kandidater står i baddräkt och högklackat och berättar om feministiska studier.

Är det verkligen ett framsteg för feminismen när produktionsbolaget Strix efterlyser femini''ster till dokusåpan ”Baren”? ”Vi har en tönt, en blatte, en feminist och en psykopat.”

Ursäkta mitt klagomål. Men trendifiera mig inte!

Feminism är politik. Ideologi. En människorättsrörelse. Vad fan som helst. Men det är ingen ball trend som är till för att krydda nån dålig dokusoppa.

ARTIKELN HANDLAR OM