Vi behöver inte TV 3 eller Coca-Cola– bara varandra

RELATIONER
Fredrik Virtanen 28, är journalist på Aftonbladet

' ”Fucking Åmål”-regissören Lukas Moodyssons kommande film ”Tillsammans” bekräftar min bild av det proggiga 70-talet. Den skäggige filtismannen porträtteras förklenande, han är underbart snäll och givetvis vill ingen kvinna ligga med honom. Till det skall det en hård proletär. Även om proletären – såklart – kommer från överklassen, har bytt namn till Andersson och jobbar som svetsare bara för att vara äkta. Och svetsa kan han inte heller.

Folk byter partner och byter läggning. Alla är mjuka och fina och fattar ingenting. En arbetarklasskvinna kedjeröker och tror att tarot-spådom är samma sak som yoga. En medeklassflumintellektuell vill vara lesbiskt frisinnad och kan inte förstå att arbetarna uppskattar ”Love hurts” med Nazareth. En vuxen kvinna försöker hångla med en 14-åring. En homosexuell man vill vara hemmafru. Barnen får inte leka med plast-lego, dricka Coca-Cola eller se på tv och när de leker tortyr heter plågaren Pinochet. Diskussioner skall ske i lugn samtalston.

Det är en briljant skildring. Jag frågar en man som var kollektivproggare när det begav sig och han skrattar och suckar, med viss stolthet, att allt är sant.

Filmens slogan är ”hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam” och jag älskar oxfilé och ogillar gröt men jag håller faktiskt med. Dagens samhälle är tufft och egoistiskt. Kvinnor vill ha riktiga män. Män vill ha starka kvinnor. Alla vill tjäna pengar. Många har prestationsångest. Ensam är stark. Politik är ute. Tredje världen, vad sa du?

Jag saknar det 70-tal jag aldrig var med om'. Ni s'om var där bör sluta skämmas. Det var fint. Givetvis är det lätt att göra satir, givetvis hatar man linser om man tvingades växa upp med dem. Men, vi behöver inte Coca-Cola. Vi behöver inte TV 3. Vi behöver bara varandra.

Fast jag har skitsvårt för hår under armarna.