”Hjälp, mitt barn snattar”

Anna Wahlgren: Tvinga inte ditt barn att gå tillbaka för att be affären om ursäkt

RELATIONER

Skolstart kan betyda snattarstart.

Nästan hälften av landets niondeklassare har snattat en eller flera gånger.

Vad gör man som förälder om ens barn börjar snatta?

Vad ska föräldrarna göra när barnet kommer hem med saker de inte betalat för? Gå tillbaka till affären och låta barnet be om ursäkt?

Foto: SARA RINGSTRÖM
Exponerade varor och mager veckopeng kan göra det svårt för barn att motstå att snatta.

''''' Det tycker inte Anna Wahlgren, författare till Barnaboken.

– Det är kränkande att göra så. Så skulle man aldrig göra mot en vuxen. En vuxen person som går tillbaka till affären skulle säga att han eller hon råkade få med sig saken av misstag, säger hon.

I sin bok beskriver hon en situation där dottern i familjen stjäl en docka i leksaksaffären. Expediten kommer på henne. Men mamman går inte tillbaka till affären för att tvinga sin dotter att be om ursäkt, utan för att köpa dockan till dottern. Dottern får själv betala för den med sparade pengar. Sedan kastar de tillsammans bort dockan. Det är ett straff, i och med att dottern förlorar både pengarna och dockan. Men det är inte förödmjukande.

– Förödmjukande bestraffningar är alltid meningslösa. Det gäller att värna om barnets värdighet men ändå kunna underkänna ett oacceptabelt beteende, säger Anna Wahlgren.

Snatteri är ett ”jämställt” brott – ungefär lika vanligt bland killar som bland tjejer. Dessutom är det ett brott som begås av människor i alla åldrar, även om det finns ett övertal för tonåringarna.

– En stor majoritet av landets 16-åringar har någon gång begått en brottslig handling. 85 procent av pojkarna och 75 procent av flickorna uppger att de gjort det, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms universitet.

– Ändå växer de allra flesta upp till hyggliga människor, tillägger han.

Han tycker att detaljhandeln utsätter unga' 'o'c'h' andra för mycket stora frestelser.

– När nagellack och smink ligger i butikerna, rätt framför ögonen på 13–14-åriga tjejer som har 30 kronor i veckopeng – hur ska de kunna motstå? undrar Jerzy Sarnecki.

Att varor ligger framme ökar stöldrisken men det ökar också försäljningen, och det gäller att hitta den rätta balansen.

– Personligen anser jag att det inte går att stoppa snatteri på annat sätt än genom att minska varuexponeringen, säger Jerzy Sarnecki.

Men Sven-Erik Ek, säkerhetschef på Kooperativa förbundet, tror mer på övervakning.

– Mest effektivt är övervakningskameror och larmbågar. På tredje plats kommer butikskontrollanter, som går klädda som vanliga människor och blandar sig med kunderna i affären, säger han.

Snatteri - ett vanligt brott

Ana Udovic