Planerat kejsarsnitt skulle ha varit ett nederlag

RELATIONER
Unni Drougge, 44, är journalist och författare

'' '''' På saker gör mammor så upprörda som när andra mammor utger sig för att vara experter på hur barn bör förlösas, matas och skötas.

Vi hade barnomsorgsdebatten som skuldtrippade alla karriärmammor och fick dem att skarpslipa sina argument om kvalitetstid. Anna Wahlgren kompromissade bort sin nedvärdering av daghemsvård i den reviderade upplagan av ”Barnaboken” för att inte avskräcka de arbetande småbarnsmödrarna.

Sen rasade striden om hormonerna. De som framhöll barnafödandets och amningens ”naturlighet” om man bara inte störde den biologiska processen väckte ilska hos mammor som kände sig diskvalificerade för detta ”naturens hormonspel”.

Nu har det predikats om kejsarsnittets förträfflighet och det förlegade i att genomgå de klassiska födslovåndorna. Jag som födde mitt första barn med hjälp av kemins och teknikens alla finesser och kände mig totalt snuvad och osäker på vad min egen kropp klarade av, valde att därefter lära känna mina egna fysiologiska mekanismer vilket resulterade i att jag kunde föda säkert i mitt eget hem, utan vare sig fruktan eller svår smärta. Jag skulle ha uppfattat ett planerat kejsarsnitt som ett nederlag för min kvinnliga självkänsla. Men jag skulle aldrig pracka på andra mammor mina egna prioriteringar.

Vad är det som gör oss fruntimmer så benägna att göra politik av våra privata livsval? Och varför blir vi så provocerade av vad våra medsystrar anser vara det bästa för barnen om vi själva har valt annorlunda?

Det finns ett område i livet där 'vi inte behöver konkurrera och det gäller vårt moderskap. Det enda man behöver göra för att bli en hygglig morsa är att lära känna sina ungar. För då fattar man, att för en gångs skull är man unik och oersättlig. Vare sig man sprättar upp buken, gör karriär eller trillar köttbullar.