Den demokratiska familjen är här

Låter vi våra småbarn bestämma för mycket?

RELATIONER

Tiden då pappas ord var lag är förbi. Nu är det den demokratiska familjen som gäller.

– Barnen har fått mer och mer att säga till om, säger sociologiprofessor Ulla Björnberg.

'' Barn påverkar föräldrarna mest när familjen ska handla tv eller video.

– Barn kan ibland mer än föräldrarna, säger Karin M Ekström, universitetslektor på Handelshögskolan i Göteborg som har studerat hur barnen påverkar familjens köpbeslut.

– En del föräldrar tycker att det är bekvämt att barnen kan och vill inte lära sig. De låter barnen bestämma.

Föräldrarna påverkas också mer när barnen berörs av produkten. Som mat, schampo, kläder, resor och heminredning.

Däremot har barnen lite inflytande när familjen ska välja bank, tandläkare, kamera eller cykel. Många föräldrar styrs indirekt av sina barn.

– Även om barnen inte är med dem när de handlar kläder tänker de ibland i provrummet ’vad tycker min dotter om den här’, säger Karin M Ekström.

En ny brittisk undersökning, publicerad i tidningen The Independent, visar att 78 procent av föräldrarna frågar sina barn vid stora beslut. Som om familjen ska flytta eller vart de ska åka på semester. Små beslut får barnen nästan alltid ta. Nio av tio bestämmer kvällsmaten.

De demokratiska föräldrarna tycker att de har bättre relation till sina barn än vad de själva hade till sina egna föräldrar. Föräldrar som uppmuntrar sina barn att diskutera hemma påverkas mer av barnens åsikter. Familjer som har mer pengar låter också barnen bestämma mer.

– Ibland hjälper barnen till och sparar tid när föräldrarna själva inte hinner. Andr'a' låter barnen bestämma för att döva sitt dåliga samvete, säger Karin M Ekström.

Ulla Björnberg, professor i sociologi på Göteborgs universitet, tycker att det är viktigt att barnen får höras. Då lär de sig ta ansvar.

– Men man ska fortfarande sätta gränser. Det är okej att slå näven i bordet och säga: ’Det här får du inte’. Men när barnet frågar: ’Varför inte då?’ ska man inte säga: ’För att jag säger det’. I stället ska man prata om det och motivera beslutet.

– Sen kommer barnen att överskrida gränserna i alla fall.

Att barnen är en maktfaktor i familjen är Mikael Hernström, planeringschef på TV 4, väl medveten om. Succeer som Småstjärnorna och Fångarna på fortet var barnvänliga. Då tittade hela familjen. Däremot misslyckades lekprogrammet ”En gång till”. Det var en musiklek där tittarna skulle komma på låtar från ett visst årtionde.

– Men det funkade inte. Man måste ha levt ett tag för att känna igen låtarna.

I tv:s fotspår vandrar reklammakarna.

– Reklammakare riktar sig till barn av två anledningar, säger Anna Olofsson, konsumtionsanalytiker på Analys i Umeå. Dels för att de påverkar sina föräldrar, dels för att lojaliteten mot ett varumärke skapas tidigt.

– De flesta som köper till exempel en Porsche realiserar en dröm som de levt med sedan de var barn.

Vem bestämmer i din familj?

Vad fick du bestämma när du var liten? Och vad bestämmer dina barn idag?

Åsa Kristoffersson